БСП внася вот на недоверие към правителството за сектор „Сигурност”
Секция: ПОЛИТИКА
17 Юни 2018 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП внася вот на недоверие към правителството за сектор „Сигурност”

/КРОСС/ „Аз съм последният човек, който ще каже, че Бисер Петков е абсолютно освободен от отговорност.

Нищо подобно, той носи своята отговорност.

Но все още е нормално да му дадем още 2-3 месеца време, докато изпълни ангажиментите, които е поел. Ако не ги изпълни през октомври, тогава вече вотът на недоверие трябва да е в социалната сфера.

Но ние в момента искаме вот не в социалната сфера, а в сфера „Сигурност". Което не значи само МВР. Но там има огромен проблем, с МВР". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150" зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев. „Ако започнем само с поръчковите убийства през последно време", допълни той.

По думите му, по този показател се връщаме години назад. Той посочи и конкретни примери от последните месеци.

Кутев коментира, че има проблем с незаконно притежаваното оръжие: „Незаконно оръжие много по-трудно се проследява, защото то може да се появи на абсолютно невероятни неща и то се използва безотговорно".

На въпрос, дали от БСП не искат вот на недоверие в сектор „Сигурност", за да остане назад успешното българско европредседателство, Кутев отговори: „Първо, успешното председателство е мит. Аз смятам, че това е доста неуспешно нещо, но това не е в този разговор. Има много доводи, защо това председателство не е успешно. Като например, Шенген, трудов пазар и т. н. Нищо не сме постигнали с него.

Но това е отделна тема. Така би казал всеки българин, на когото никога не са му крали колата. Така би казал всеки българин, на който не са му влизали в мазето. Никой не може да ме убеди, че при съвременната техника, ти не можеше да проследиш една открадната кола къде е отишла. Никой не може да ме убеди, че в сегашната техника, където всичко се знае, да се окаже, че ние не можем да хванем телефонните измамници.

Това е грешка на начина, по който се управлява системата. А пък този министър, лично, според мен, е абсолютно несъответен. Имали сме и добри и лоши министри на вътрешните работи. Но този е абсолютно изключение от всички правила.

Този, според мен, нито знае къде се намира, нито има намерение да научи". Той допусна, че не е сигурно, че вотът на недоверие няма да мине, защото, по думите му, в момента коалицията не е единна.

„Ако приемем, че няма да мине, което е по-вероятното към момента, това не означава обаче, че механизмът на вота на недоверие не работи. Напротив, той работи и той има за цел да фокусира определени проблеми на обществото, за да почнат да бъдат решавани", заяви още Антон Кутев.

БНР, „Неделя 150"