Гърци блокираха пътища заради подписания договор между Гърция и Македония
Секция: СВЯТ
17 Юни 2018 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърци блокираха пътища заради подписания договор между Гърция и Македония

/КРОСС/ Протестиращи блокираха пътищата в района на гръцкото село Псарадес, където по-рано днес беше подписан договорът между Гърция и Македония за решаване на спора за името.

Полицията е спряла група протестиращи, които опитаха да достигнат до мястото на официалната церемония.

Главната опозиционна партия в Македония - ВМРО-ДПМНЕ, която смята, че договорът противоречи на националните интереси, организира протестен марш в Битоля.

Засиленото полицейско присъствие на специални части за борба с безредиците не спря протестиращите срещу договора със Скопие за новото име на Македония.

Общо 80 автобуса с протестиращи от Солун и други градове от Северна Гърция пристигнаха днес в района. Те шестваха, носейки символична бесилка и черни знамена като знак, че с действията си гръцкият кабинет погребва страната.

По данни на полицията, към момента няколко стотин протестиращи в село Бигла са блокирали пътя към най-големия град в района на Флорина.

По-рано до сблъсъци в района на селцето Писодери група протестиращи опита да пробие полицейския кордон, за да достигне до Псарадес. Органите на реда успяха да ги спрат със сила и сълзотворен газ.

Въпреки по-рано появилите се информации, че след подписването границата между Гърция и Македония ще бъде блокирана, в гръцките медии се съобщава, че граничният пункт близо до Битоля е отворен.