Над 200 ранени при силен трус в Япония
Секция: СВЯТ
18 Юни 2018 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 200 ранени при силен трус в Япония

/КРОСС/ Трима души загинаха и над 200 бяха ранени в резултат на силно земетресение в района на град Осака в западна Япония, съобщи ТАСС.

Срутили се бетонни стени убиха 9-годишно момиче в град Такацуки и 80-годишен мъж в Осака. В град Ибараки 84-годишен мъж починал, затиснат от паднала етажерка в жилището му.  

Първоначално властите обявиха, че трусът бил с магнитуд 5,9, но по-късно го коригираха на 6,1.  

Не е издадено предупреждение за цунами. Съобщава се за неголеми материални щeти и за пожари в няколко сгради в резултат на земетресението, станало малко след 8 ч. местно време.

Обекти на атомната енергетика не са пострадали в резултат на земетресението, съобщи на сайта си енергийната компания "Кансай електрик пауър", предаде ТАСС.

По данни на компанията трусът е довел до прекъсване на електричеството в 170 хиляди домове. Близо 100 хиляди домакинства в района на бедствието са останали без газ.

Изцяло е прекратено движението на скоростните и обикновените влакове в югозападната част на остров Хоншу, както и на метрото в град Осака с население от 2,6 милиона души.

Парализирано е и движението в редица участъци на магистралите.

Към канцеларията на премиера Шиндзо Абе е създаден кризисен щаб. Премиерът заяви, че правителството прави оценки на щетите и че главният му приоритет е сигурността на жителите.