190 загинали при катастрофи в страната за 5 месеца
Секция: Автомобили
18 Юни 2018 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
190 загинали при катастрофи в страната за 5 месеца

/КРОСС/За първите пет месеца на годината при катастрофи в страната са загинали 190 души, а 3 126 са ранени, каза днес във Варна началникът на отдел "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция" комисар Бойко Рановски. Той заедно със зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов участва в дискусия за предстоящите промени в законодателството, регламентиращо движението по пътищата.

Броят на тежките произшествия от началото на годината е 2 426, допълни Рановски. По думите му в сравнение със същия период на миналата година катастрофите са с 85 повече. Загиналите са с 35 по-малко, но броят на ранените е увеличен с над 200. В страната има седем полицейски дирекции, където катастрофите са нараснали, допълни Рановски.

Най-голямо е увеличението на инцидентите в Хасковско. Проектозаконите за промени в законодателството са три, тъй като към действащия закон за движение по пътищата има огромен брой поднормативни актове, посочи зам.-министър Ципов.

По думите му с това разделяне ще бъде постигната по-голямата стабилност на уредбата, а не всеки министър, по своя преценка, да променя наредбите.

Според Ципов в проектозаконите са предвидени мерки и за въвеждане на контрол върху продажбата на авточасти втора употреба. По думите му ще бъде въведен и нов състав в Наказателния кодекс за т.нар. квалифицирана кражба с предмет моторно превозно средство. Сега се регистрира кражба на кола, но когато не е открита, защото е разкомплектована и продадена на части, престъплението трудно се доказва, обясни зам.-министърът.

В проектозаконите има текстове, които предвиждат кметовете да предприемат мерки за подобряване на инфраструктурата, което ще намали произшествията, посочи Рановски. По думите му за пръв път са планирани и зони за споделена отговорност, каквито има в целия ЕС. Според Рановски от съществено значение е и регламентирането на връчването на наказателните постановления от контролните органи. Документите ще се дават веднага на нарушителя, а не после той да бъде издирван, обясни Рановски.

Той уточни, че промените предвиждат чужденците, престъпили закона, да си плащат глобата веднага. Проблемите по пътищата в цяла Европа са едни и същи, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Той припомни, че амбицията на ЕК е до 2020 година жертвите да намалеят с 50 на сто, но изрази съмнение, че това ще стане. Според Радев използването на автоматични средства за контрол трябва да се увеличи, тъй като те са безпристрастни и ограничават възможностите за корупционни практики. Необходим е и много по-бърз режим за налагане на наказанията и глобите, както и добра събираемост, за да не остава чувство за безнаказаност у нарушителите, допълни Радев.