Стартира тактическото военноморско учение „Черно море - 2018”
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юни 2018 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира тактическото военноморско учение „Черно море - 2018”

/КРОСС/ Тактическото учение „Черно море - 2018” на Флотилия бойни и спомагателни кораби се провежда от днес, 18 юни до 22 юни. В него участват общо 25 бойни и спомагателни кораби и катери от състава на флотилията и 2 вертолета АS 565 МB „Panter“ от морската авиобаза „Чайка”. „Черно море – 2018“ е заключителен етап на подготовката за националното военноморско учение с международно участие „Бриз -2018”, което ще се проведе през юли 2018 г.

Тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби  дава възможност на участниците да усъвършенстват своите умения при прилагане на оперативните процедури на НАТО, да отработят използване на системите за управление на силите и средствата на флотилията и други военноморски практики при планирането, провеждането и анализа на дейностите.

По време на „Черно море – 2018“ военнослужещите от Военноморските сили ще повишат подготовката си при изпълнение на задачи за отразяване на атаките на въздушен, надводен и подводен противник, противодействие на атаките на бързо движещи се малки надводни цели, разузнаване за поставени мини и унищожаване на участък от минно заграждение, контрол на корабоплаването, приемане и предаване на товари на море, оказване на помощ на аварирал кораб, защита на група надводни кораби от ядрено, химическо и бактериологично оръжие. Ще бъде извършено водолазно обследване на район за заставане на корабите на котва.

На 22 юни в района на пристанище Бургас във взаимодействие с правителствени и неправителствени организации ще бъдат отработени епизоди по гасене на пожар на кораб в пристанище и оказване на първа медицинска помощ и евакуация на пострадали. Взаимодействието със структури на Министерството на вътрешните работи ще бъде демонстрирано при извършване на бордова инспекция на кораб, заподозрян в незаконен трафик на оръжие.

Командир на оперативното съединение на море е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, а директор на учението е капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на флотилията.