Три общински комисии инспектираха вододайната зона на София
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юни 2018 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три общински комисии инспектираха вододайната зона на София

/КРОСС/ Инж. Симеон Славчев: Водата в столицата е сред най-качествените в страната и е годна за ежедневна употреба.

Три комисии на Столичния общински съвет проведоха изнесени заседания на язовир Искър. Общинските съветници, които са членове на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, на екологичната и по сигурност стигнаха до язовирната стена на Искър. Те инспектираха вододайната зона и влязоха в лабораторията, където се анализира водата, която пият столичани.

Въпреки, че са общински съветници те минаха задължителния контрол и през всички мерки за сигурност, за да бъдат допуснати в питейната зона. В радиус от километър тя денонощно се охранява от полиция и жандармерия, потвърди зам.-председателят на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране инж. Симеон Славчев.

                 

"Тук на място пихме от водата, която достига до всички столичани. Флуоридите в нея са 20 пъти под нормата, водата е с ниско солево съдържание и е годна за ежедневна употреба, включително и от деца. Тя се нарежда сред най-качествената вода в България", заяви инж. Славчев.

След като се увериха, че зоната е сред най-охраняваните обекти, общинските съветници влязоха и в лабораторията в изпитателния комплекс в Бистрица. Преди това те бяха облечени в специално облекло.

               

"Запознахме се с целия процес на пречистването на водата, взимане на проби, на анализ и достигането до потребителите. Уверихме се, че в лабораторията разполагат с апаратура от най-новите технологии. Лабораторията на "Софийска вода" е акредитирана по БДС EN ISО/IEC 17025 и притежава сертификат, издаден от Българска служба за акредитация, а като вододайна зона язовир Искър е най-охраняваният в България", обясни инж. Славчев.

             

Концесионерът Софийска вода е обещал, че общинските съветници на всеки три месеца могат да посещават язовира и лабораторията, за да се уверят сами в качеството на питейната вода в София.

Преди месец депутат спекулира с чистотата на водата в столицата и се създаде паника. Тогава твърденията му бяха опровергани от Софийска вода и Столична община, но останаха и съмнения. Днес ние се уверихме, че водата, която пием в София е с едни от най-добрите показатели в страната", заключи инж. Симеон Славчев.