Следи от живот на планетата-джудже Церера
Секция: Наука
18 Юни 2018 22:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Следи от живот на планетата-джудже Церера

/КРОСС/ Между Марс и Юпитер се намира единствената планета-джудже, разположена във вътрешността на Слънчевата система. НАСА изпрати сондата "Dawn", за да изследва странния обект, станал известен с мистериозното си бляскаво петно.

Сега, нови анализи на информацията от космическия апарат показват, че откритият по-рано на повърхността на планетата-джудже органичен материал може да съдържа много повече съединения на базата на въглерода, отколкото беше изчислено.

Макар това да не означава, че планетата-джудже е обитаема, откритието хвърля светлина върху "потенциала за живот" на Церера.

"Това изследване показва, че резултатите може да са съвсем различни, в зависимост от вида на органичния материал, използван за сравнение или тълкуване на данните за Церера", каза Хана Каплан, ръководител на изследването от университета Браун. Според нея този извод е важен не само при проучването Церера, но и при останалите мисии, които ще изследват астероиди с потенциал за органичен материал.

Органичният материал е съществена съставка за наличието на живот. Учените обявиха, че са го открили на планетата-джудже миналата година.

Този материал може да се синтезира и чрез небиологични процеси. Как обаче той се е появил на планетата-джудже Церера, засега остава загадка

Церера е съставена от скално ядро, ледена мантия и е възможно да има океан от течна вода под повърхността си. Повърхността на Церера е относително топла, като максималната измерена температура е около −38 °C. Средната температура е -106.15 °C. Като минималните са около -150 °C.

Диаметърът на Церера е 932 километра, а за сравнение, този на Луната е 3472 километра. Поради своята ниска маса, гравитацията на Церера е по-малко от 3% от земната. Това означава, че ако на Земята тежите 100 килограма, на Церера ще сте по-малко от 3 кг.