Заместник-министър Валентин Йовев: 96% от площта на страната ще бъде покрита с кадастрална карта през 2019 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юни 2018 21:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Валентин Йовев: 96% от площта на страната ще бъде покрита с кадастрална карта през 2019 г.

/КРОСС/ Очакваме дейностите по преобразуването на картата на възстановената собственост в кадастрални карти да приключат през 2019 г., с което 96% от площта на страната ще бъде покрита с кадастрална карта, като ще остане за довършване урбанизираната територия на някои малки населени места.

Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев при откриването на Седмата Международна конференция по картография и ГИС.

По думите му обхващането с кадастрална карта на значителна част от територията на страната е важна предпоставка за създаването на сигурен и устойчив във времето  имотен регистър. Изработването на специализирани карти в най-различни инвестиционни сфери, като надграждаща информация на кадастралната карта, е дейност, която предстои да се извърши в следващите 4-5 години и тя е необходима за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения.

Използването на картографията и ГИС технологиите ще допринесат за решаването на редица проблеми в сферите на екологията, икономиката, регионалното развитие, ранното предупреждение и управление при бедствия, коментира още той.

Йовев обърна внимание на необходимостта от изработването на нова едромащабна цифрова топографска карта  за мащаб 1:5000. 

Предстои Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чрез Агенцията по геодезия, картография и кадастър, да поеме отговорностите по осъществяване на държавната политика в областта на инфраструктурата за пространствена информация по Закона за достъп до пространствени данни, съгласно Директива INSPIRE, като по нея агенцията става „Национален координационен орган“ и „Национален орган за контакт с Европейската комисия“.

Чрез прилагането на директивата се очаква постигане на оперативна съвместимост и хармонизация на масивите от пространствени данни, като ще  бъде осигурен безпрепятствен и неограничен обмен на пространствени данни и услуги   между органите на публична власт, обобщи регионалният заместник-министър.