Крие ли името Северна Македония опасности за определени претенции?
Секция: Анализи
19 Юни 2018 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крие ли името Северна Македония опасности за определени претенции?

/КРОСС/ Погледнато обективно, името Северна Македония крие опасности за определени претенции в някакъв момент. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН.

Известно е, че Пиринска Македония чисто географски също се включва в това понятие Северна Македония. Разбира се, трябва да кажем, че никога Македония не е била делена по този начин – на Северна и Южна, а на Вардарска, Пиринска и Егейска, допълни доц. Вачков.

Сега правителството в Скопие изглежда доста диалогично с България и дава заявки, че най-после там има готовност за някакъв диалог, което много отдавна не сме виждали, допълни той.

Историкът е един от членовете в българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми. 

По думите му самото име не е чак толкова застрашително. „Много отдавна обаче в техните учебници е заложена една абсурдна теза, абсолютно невярна, с която растат поколения. Записано е, че след подялбата на Македония между балканските държави след балканските войни македонците в Пиринска Македония били подложени на терор и денационализация. Децата учат, че техните братя в Пиринска Македония са под терор и под българска денационализация”, поясни доц. Вачков.

„Основното е какво мислят тамошните хора, не толкова договорът и името”, категоричен е той.

„Тези неща трябва да бъдат извадени от учебниците, първо, защото са исторически неверни, противоречията се виждат. Както казват, че Пиринска Македония е подложена на терор, в същото време признават, че след балканските войни в Първата световна над 200 000 македонци от Егейска и Вардарска Македония са се преселили в България. Всеки нормален човек ще си зададе въпроса защо, ако са подложени на терор, идват в България”, заяви доц. Вачков.