Сблъсъци между демонстранти и полиция пред Върховната рада в Киев
Секция: СВЯТ
19 Юни 2018 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сблъсъци между демонстранти и полиция пред Върховната рада в Киев

/КРОСС/ Около 1000 демонстранти опитаха днес да преминат през защитните ограждения на украинския парламент и влязоха в сблъсъци със силите на реда. Ранени бяха няколко души, съобщиха властите, цитирани от RT.

Протестиращите – ветерани от съветското нахлуване в Афганистан (79-89 г.), миньори и "ликвидатори", наети по време на аварията в ядрената централа "Чернобил" през 1986 г., искат достойни заплати и социални придобивки.

Представители на минния сектор, изпаднал в трудно положение след четири години на въоръжен конфликт между армията и проруските сепаратисти в Източна Украйна, поискаха също така да им бъдат преведени неизплатените заплати.

След като събориха защитно ограждение около сградата на парламента – Върховната рада, демонстрантите влязоха в стълкновение със силите на реда.

Трима души са пострадали и най-малко един е задържан, каза Андрий Криченко от киевската полиция. На мястото са разположени около 500 полицаи.

Заместник-председателят на парламента Ирина Герашченко се обърна в ефира на телевизия 112 към водачите на протеста с предложение да бъде създадена инициативна група. След това