Меркел и Макрон се договориха за отделен бюджет на еврозоната
Секция: ИКОНОМИКА
20 Юни 2018 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меркел и Макрон се договориха за отделен бюджет на еврозоната

/КРОСС/ Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви във вторник, че тя и френският президент Еманюел Макрон са успели да се споразумеят за създаването на отделен бюджет за еврозоната, който да допринесе за инвестициите в единния валутен блок и да насърчи икономическото сближаване между 19-те държави-членки, съобщава агенция Ройтерс.

"Отворихме нова глава", посочи Меркел след днешните разговори с Макрон в двореца "Мезеберг" край Берлин, визирайки реформите в Европа преди срещата на върха на ЕС на 28-и и 29-и юни. Германският канцлер допълни, че реформата в еврозоната е представлявала най-трудният въпрос по време на днешните преговори.

"Ще продължим работим, за да сме сигурни, че бюджетът на еврозоната ще бъде използван както за засилване на инвестициите, така и за засилване на сближаването в еврозоната", отбеляза Ангела Меркел и допълни, че част от този бюджет ще бъде повишавана ежегодно.

Според нея, двамата лидери са постигнали съгласие и по въпроса за намаляване на броя на европейските комисари.

Еманюел Макрон също коментира договореният отделен бюджет на еврозоната, отбелязвайки, че той ще бъде напълно реален и ще включва ежегодни приходи и разходи. Според Макрон новият бюджет в рамките на страните, споделящи общата валута, ще стартира от 2021-а година. Френският президент обаче отбеляза, че ще трябва да бъде свършена още работа до края на настоящата година по въпроса за общия бюджет на еврозоната.

Еманюел Макрон отбеляза, че Франция и Германия не искат да бъдат прекалено прецизни по отношение на конкретните бюджетни детайли, за да оставят място за преговори и с останалите членове на еврозоната.

Според него бюджетът на еврозоната ще може да оказва помощ на страни - членки, намиращи се в затруднение, като това ще става в съответствие с правила, които обаче все още не са определени.