Мун Дже-ин: С Путин сме на едно мнение
Секция: Интервюта
20 Юни 2018 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мун Дже-ин: С Путин сме на едно мнение

/КРОСС/Южнокорейският президент Мун Дже-ин е на мнение, че двамата с президента на Русия Владимир Путин имат обща цел - установяване на мир и денуклеаризация на Корейския полуостров.

Той представи позицията си в сряда в ексклузивно интервю за ТАСС, "Росийская газета" и телевизия "Росия 24", преди започващото държавно посещение в Москва.

"Имаме една и съща цел с президента Путин - да се установи мир и да се постигне денуклеаризация на Корейския полуостров. Това със сигурност ще активизира икономическото развитие не само на двете Кореи", заяви Мун. Той уточни, че в бъдеще в този процес може да се включи и Русия.

"Впечатляващи" и надминаващи всички очаквания - така южнокорейският лидер нарече резултатите от срещата между американския президент Доналд Тръмп и ръководителя на КНДР Ким Чен-ун в Сингапур.

"Противопоставянето между Северна Корея и САЩ трая 70 години. Дошло е време двете страни да загърбят враждебността. Пред нас се открива нов исторически момент, когато можем да въведем система за траен мир в региона", каза той.

По думите му сега Вашингтон и Пхенян трябва бързо да изпълнят договореното. "В момента текат преговори на работно равнище между Юга и Севера, между Северна Корея и САЩ, и се разработват мерки за изпълнение на тези договорености. С оглед резултата от срещата Северът заяви, че е готов за пълна денуклеаризация, а САЩ потвърдиха готовността си да предоставят на Пхенян гаранции за сигурност", отбеляза Мун Дже-ин.

"Северът и Югът спряха да излъчват пропаганда на границата, Южна Корея и САЩ отложиха временно съвместните си военни учения, докато тече мирният процес. Тези мирни действия може да положат основите за по-нататъшно ускоряване на диалога между заинтересованите страни", каза той.

"Приканвам всички заинтересовани страни възможно най-бързо да реализират съответните мерки. Северна Корея трябва да направи конкретни стъпки, а САЩ трябва да предоставят всеобхватни гаранции за сигурност", добави Мун.

Той разказа за срещата си с Ким на 27 април, на която по думите му севернокорейският лидер е демонстрирал решимост по въпроса за денуклеаризацията и готовност да се откаже от ядрената си програма, ако получи гаранции за сигурност.