Огнище на птичи грип в Добричко, 320 хил. кокошки ще бъдат умъртвени
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2018 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнище на птичи грип в Добричко, 320 хил. кокошки ще бъдат умъртвени

/КРОСС/ Огнище на птичи грип беше открито в Добричко – в село Дончево. Птицефермата, в която е установена заразата е най-големия производител  на яйца у нас. Решено е около 320 хиляди кокошки носачки ще бъдат умъртвени, а всички яйца, произведени след 23 май – да бъдат унищожени.

От началото на годината у нас  са потвърдени 11 огнища на птичи грип – 2 във ферми за кокошки носачки и 9 във ферми за патици.

За да не се допусне разпространение на заразата в Добричко, местните са предупредени да отглеждат домашните птици в закрити помещения. Фуражът също да не е на открито.

От здравната инспекция в Добрич казаха за bTV, че никой от работещите във фермата, в която е установен птичия грип, не е потърсил лекарска помощ.

Яйцата от фермата с установен птичи грип се изтеглят от пазара, защото има опасност чрез тях по механичен път да бъде пренесена заразата, обяви в предаването „Тази сутрин” д-р Кремена Стоева от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Тя обяви отново, че заразата не е опасна за хората, а мерките са само с цел да се спре разпространяването на болестта и в други ферми. И напомни, че опасен щам е H5N1, но до този момент няма данни за заразени птици с него.