Оставката на Росица Димитрова – неизбежно решение
Секция: Анализи
21 Юни 2018 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оставката на Росица Димитрова – неизбежно решение

/КРОСС/ Нямаше друг изход за премиера Бойко Борисов, освен да приеме оставката на зам.-социалния министър Росица Димитрова, за която стана известно, че е пътувала в бизнес класа за форум в Ню Йорк по време на протеста на хора с увреждания у нас. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„Общественото мнение не вярва, че на подобни форуми в ООН има проблемно ориентирано говорене и нещо се върши в полза на българите. В същия момент има хора на улицата, които протестират на тази тема. Билетът пък е един от най-скъпите. Събирането на трите факта води до това, че се натрупваше негативно напрежение. Един министър-председател би трябвало да следи за хора, които произвеждат негативна енергия и да ги отстранява”, обясни тя.

По думите й Димитрова няма вина за това, че билетът й е бил за 8300 лв. – за толкова го е купила фирма, спечелила процедура по Закона за обществените поръчки, а „този закон произвежда проблеми”. Освен това зам.-министърът е администратор, който изпълнява политика, решена на друго ниво, допълни политическият психолог.

Според нея напрежението е резултат от факта, че има социални групи, опрени в ъгъла и наличието на сериозни средства за хората с увреждания не е достатъчно – трябват дълбоки реформи.

Според нея в правителството ще има рокади след края на европредседателството: „Има сектори, които вървят по-добре и сектори, които куцат – сектори, на които предизборната кампания се крепеше като социалните сфери”. Проф. Христова отбеляза, че може да видим и нов силов министър, защото в МВР е натрупано напрежение.