Цачева поиска и държавата да пази работещите навън затворници
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2018 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цачева поиска и държавата да пази работещите навън затворници

/КРОСС/ Отговорността за охраната на затворниците, които работят на открити обекти, не може да е само на работодателя. Държавата също трябва да има отговорности, каза правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти.

За целта в МП вече се прави оценка на закона, обясни още тя. Възможността осъдените да работят е най-силният начин за социализация и затова полагането на труд трябва да се стимулира, но при затегнат контрол, посочи правосъдният министър.

Около 2 000 затворници имат право да живеят в общежитие от открит тип и да работят, като от тях около половината се трудят.

Коментарът й е във връзка с поредното „отклонение” на лишен от свобода – рецидивистът Борис Иванов, който избяга от обект в Ловешко. 

От вчера има проверка дали договорът с фирмата е редовен и дали са спазени всички изисквания. А на място в Ловеч върви инспекция как е определен лекият режим на Борис Иванов, който отишъл на работа и после не се върнал в общежитието.

Борис Иванов, който е осъден за блудства и кражби, е имал поощрения, не е бил пускан в отпуск. Цачева посочи, че ще бъде проверено и как е настанен в общежитието край Ловеч и кой е преценил, че той е подходящ за тази работа, за която е бил нает. 

По първоначални данни всички правила са били спазени при преместването му и последвалото изпращане на работа.