Мъск иска да строи Гигафабрика в Германия
Секция: Технологии
22 Юни 2018 21:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мъск иска да строи Гигафабрика в Германия

/КРОСС/Две седмици, след като потвърди, че Tesla ще строи завод за батерии в Шанхай, Илон Мъск определи Германия за най-предпочитано място за европейската Gigafactory.

В отговор на въпрос в Twitter предприемачът нарече страната главен кандидат за бъдещата фабрика.

"Германия е водещият ни избор за Европа. Може би на немско-френската граница има най-голям смисъл, близо до страните от Бенелюкс", коментира Мъск питането дали Германия не би било най-правилното място за завода от тактическа гледна точка.

Изборът на ФРГ действително би бил най-практичен, тъй като Tesla вече развива дейност в страната. Град Прюм в провинция Рейнланд-Пфалц, само на 30 км от границата с Белгия, е седалището на Grohamm Engineering. Това подразделение на Tesla разработва автоматизирани производствени системи и изигра ключова роля за пускането на Model 3 в серийно производство.

Tesla не е единствената компания, която крои планове да строи завод за батерии в Германия. Според Reuters китайската Contemporary Amperex Technology (CATL) вече води преговори с властите в провинция Тюрингия за строежа на такава фабрика като част от евентуална бъдеща сделка за доставката на акумулатори на стойност $25 млрд. (€21.4 млрд.) за Volkswagen.

В първата Гигафабрика на Tesla в Невада, в която Panasonic инвестира над $3 млрд. (€2.57), все още текат довършителни дейности. Илон Мъск смята, че веднъж заработил, заводът ще срине цените на автомобилните батерии и ще направи електромобилите много по-достъпни.