Каракачанов към 36-ия контингент: Убеден съм, че със знанията и уменията си ще изпълните своята мисия
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2018 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каракачанов към 36-ия контингент: Убеден съм, че със знанията и уменията си ще изпълните своята мисия

/КРОСС/ Като кадрови военнослужещи от Българската армия вие имате необходимата подготовка, за да изпълните тази мисия. Убеден съм, че знанията и уменията, които сте получили допълнително в Единния център за подготовка, ще ви позволят да изпълните своята мисия с чест и достойнство и да се върнете отново с вдигнато чело като български воини, изпълнили отговорно своя дълг.

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в обръщението си към военнослужещите от 36-ия контингент на въоръжените сили, които до броени дни ще се включат в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Тържественият ритуал по официалното изпращане на контингента се проведе днес, 22 юни, пред Параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец” в гр. Плевен.

По традиция министър Каракачанов подари на 36-ия контингент икона на Св. Георги Победоносец и пожела на военнослужещите здраве и късмет и да се завърнат всички на родна земя при своите близки след успешно изпълнена мисия.

Тридесет и шестият български военен контингент включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. В състава му са включени до 160 военнослужещи от Сухопътните войски и 68-ма бригада „Специални сили“. По време на мисията те ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар, както и с обучение, съветване и методическо  подпомагане  на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Националният командир на контингента полковник Веселин Василев от Съвместното командване на силите има опит от три мисии в Афганистан - през 2009 г., 2013 г. и 2015 г., както и от участие в операцията по стабилизиране и възстановяване на Ирак през 2004 г. и 2006 г. Командир на ротата за охрана е майор Велин Кехайов от военно формирование 42 800 – Плевен, който също има опит от предишно участие в операцията на НАТО в Афганистан през 2011 г. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Недялко Киров от военно формирование 52 340.

Сертификацията на 36-тия контингент за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан се проведе от 19 до 21 юни в Единния център за начална подготовка в гр. Плевен. Ротата за охрана на летище Кандахар проведе тактико-специално учение на тема „Организиране на охрана, работа на контролно-пропускателен пункт и патрулиране в международна база”, по време на което формированието получи оценка „боеготов“.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов поздрави военнослужещите от името на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. „Ние, вашите командири и началници, сме убедени във вашия успех, защото знаем каква е подготовката ви за участие в тази мисия“, посочи той и изрази увереност, че през следващите месеци военнослужещите от 36-ия контингент ще изявят своя професионализъм и воински качества и ще изпълнят отлично задачите си. Той връчи сертификат за участие в мисията на командира на 36-ия контингент полковник Веселин Василев, който изрази увереност, че военнослужещите ще изпълнят достойно поставените задачи и ще защитят отличните атестати на командването.

На ритуала по официалното изпращане на 36-ия контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ присъстваха също командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, представители на общинския съвет в гр. Плевен, много граждани.

По време на церемонията бойното знаме на контингента беше осветено от свещеници от Плевенската епархия, които отслужиха и молебен за здравето на личния състав.