Празник на черешата се провежда в Кюстендил за 11-та поредна година
Секция: Туризъм
23 Юни 2018 14:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празник на черешата се провежда в Кюстендил за 11-та поредна година

/КТОСС/ Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в уникални произведения от череши, казаха организаторите.

Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България. Организатори на празника, който ще продължи и утре, са Община Кюстендил, заедно с местния Институт по земеделие.

След гостите днес бяха митрополит Серафим - на Нерокопската митрополия, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийска митрополия, Адрианополският епископ Евлогий - игумен на Рилската Света обител.

Сред гостите беше и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кметът на македонската община Куманово Максим Димитриевски. Сред туристите имаше и такива от Китай, Израел, различни градове на България.

Кюстендилци и гостите на града поздрави Белоградчишкият епископ Поликарп и предаде благословението на Негово светейшество за здраве, благословени години в мир, любов, единство и преуспяване.

Директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Домозетов представи перспективни сортове череши за страната и района. Той посочи, че 68 страни в света отглеждат череши. Първенци в производството в световен мащаб са Турция, Ирак и САЩ.

По площи и продукция България е на 14 място в света, посочи Домозетов. В Кюстендилско череши се отглеждат на около 19 хиляди декара, като увеличението в сравнение с миналата година е около 1000 дка, обясниха специалисти от Института по земеделие.

По време на празника в центъра са подредени десетки маси и щандове на търговци, занаятчии, производители на череши.

Днес ще се състои конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд. Наградният фонд е в размер на шест хиляди лева.

В програмата са включени провеждането на фолклорен празник "Черешчица род родила", празничен концерт, арт-работилници за деца, кулинарна надпревара, състезателни игри с череши.

Специално за посетителите на Кюстендил и всички желаещи, Община Кюстендил е подготвила информационен тур, обхващащ всички културно-исторически обекти в града.