Жители на с. Калояновец се оплакват от подвижен екарисаж
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Юни 2018 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жители на с. Калояновец се оплакват от подвижен екарисаж

/КРОСС/ Напрежение в старозагорското село Калояновец заради подвижен екарисаж – хората се оплакват от непоносима миризма, която според тях е резултат от изгарянето на труповете на мъртви животни. Местните обмислят протести и настояват инсталацията да бъде преместена вън от селото.

В Калояновец живеят над 1000 души.

Задушливата миризма се усеща най-вече рано сутрин и късно вечер, обясняват местните и казват, че идва от инсталацията в края на селото.

Управителят на инсталацията твърди, че съоръжението няма как да замърсява, защото е снабдено с предпазна вата, която обезврежда дима и миризмата.

Подвижният екарисаж има всички необходими разрешения за работа. Правени са проверки то РЗИ и от Агенцията по храните – няма констатирани нарушения.

Хората в селото обаче организират подписка за преместването на инсталацията.

Това е възможно, потвърждава и управителят на подвижния екарисаж, но по закон инсталацията има договор с Агенцията по  храните да реагира до 48 часа на сигнал за мъртво преживно животно на територията на шест области.

Кметът на Калояновец е изпратил писмо на собственика на имота, където е поместен подвижният екарисаж – в устен разговор стопанинът му е съобщил, че за да разтрогне договора за ползване на земята са му необходими два месеца.