Борисов към Балканите: Магистралите се строят, да опънем и оптичните кабели, да не копаем два пъти
Секция: Коментари
25 Юни 2018 16:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов към Балканите: Магистралите се строят, да опънем и оптичните кабели, да не копаем два пъти

/КРОСС/ Винаги сме имали претенциите, че сме най-умните, вярно - и най-бедните, каза премиерът на Цифровата асамблея Европа 2018.

"Ние винаги сме имали претенции, че сме най-умните, най-интелигентните, вярно, и най-бедните. Ето една сфера, в която можем да се докажем, като Джон Атанасов навремето", обобщи за талантите на населението на Балканския полуостров в сферата на високите технологии премиерът Бойко Борисов, който участва в откриването на Цифровата асамблея и в панела за Западните Балкани.

"Към колегите от Западните Балкани - магистралите се строят. Да се възползваме, докато копаем, да опънем и оптичните кабели, не след това да копаем по два пъти - типично по български и балкански", продължи Борисовцитиран от Канал 3.

"Важно е Балканите да бъдем единни", подчерта той и заключи по адрес на западноевропейците: "Нито можем да ги надминем във въоръжаването, нито в производството на автомобили, но това пространство е запазено за нас, мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера сме много добри". Премиерът не пропусна да се похвали, че на събитието присъства и еврокомисарят Мария Габриел. То било доказателство, че ние сме на първо място по жени, заети в сферата на високите технологии и подобни професии.

 

Премиерът настоя да разясни пред чуждите гости, че рожденото име на еврокомисаря е Неделчева, за да не си помислят, че е французойка. Тук, за разведряване на атмосферата, Борисов се оплака, че на Запад са ни отмъкнали еврокомисарките, намеквайки, че и двете са съпруги на чужденци. "Имаме и добър български еврокомисар. Иначе те една по една ви прихванаха", обърна се премиерът към отговорната за цифровизацията Мария Габриел, по баща Неделчева. "Франция, Австрия - ще останем без еврокомисари!", възкликна той и посочи родините на съпрузите на Ева Паунова-Майдел и на самата Мария Габриел.

Премиерът установи, че технологиите се развиват не всеки месец, а всеки ден, а дори и някои професии ще изчезнат в близко време заради компютрите. Такава опасност той съзря за преводачите в Брюксел, които били по трима в кабинка - мъже и жени.

"Има професии, които може да изчезнат, които могат да бъдат заменени от робот, но контролът трябва да е в човека", разсъждава Борисов. И припомни, че хакерските ни таланти са ни утвърдили и в престъпленията: "България беше от първите страни в света, в която хакерите се научиха да източват кредитните карти", припомни Борисов.

Накрая министър-председателят обобщи за цялото европредседателство на България, което е на финала си:

"Мисля, че едно успешно председателство завършваме. Имаме още 4-5 дена и да му мислят австрийците след това", засмя се Борисов.