Ивайло Московски: По време на българското председателство, цифровият единен пазар на ЕС придоби ясни очертания
Секция: ИКОНОМИКА
25 Юни 2018 18:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ивайло Московски: По време на българското председателство, цифровият единен пазар на ЕС придоби ясни очертания

/КРОСС/ Дигиталната седмица в София е едно от най-важните събития, които съпътстват Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и повод за равносметка за свършеното през последните шест месеца. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на съвместна пресконференция с комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на най-значимото ИТ събитие за Европейския съюз -  Цифрова асамблея София, 2018. В откриването участваха още вицепрезидентът на Европейския парламент Евелин Гебхарт, министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на правосъдието Цецка Цачева.

„За нашата страна е чест да бъде домакин на този престижен форум, където се създават основите на европейското цифрово бъдеще“, заяви министър Московски пред повече от 1200 участници от България и останалите държави от ЕС. Той обяви тематичните акценти на двудневното събитие в София - социалните и икономически ползи от цифровата трансформация; цифровата революция в здравеопазването и социалните грижи, както и общото европейско пространство за данни.

Министър Ивайло Московски припомни, че Българското председателство положи големи усилия за приобщаването на страните от Западните Балкани към европейската цифрова икономика. В рамките на асамблеята бе представен и Цифровият дневен ред за региона. „С него очертаваме пътната карта за по-ниски цени на роуминг услугите, за инвестиции във високоскоростен интернет и иновативни услуги“, каза министърът. 

По думите му, Цифровата асамблея като едно от финалните събития на Първото българско председателство на ЕС, е мястото да бъде отбелязано постигнатото през последните шест месеца в областта на телекомуникациите и цифровите технологии. Той добави, че основното постижение е, че единният цифров пазар, който има 500 милиона потенциални участници, вече има ясни очертания и правила.

Ивайло Московски припомни, че са финализирани изключително сложни въпроси и са придвижени напред законодателните предложения на Комисията в няколко направления. „Постигнахме политическо споразумение по най-важния законодателен акт за развитието на сектора в Европа – Кодекса на електронните съобщения. Той улеснява изграждането на широколентови мрежи с много висок капацитет. Същевременно, продължава да се гарантира конкуренцията на пазара, оперативната съвместимост и разнообразието на услуги с високо качество“, каза министърът.

През втория ден от Цифровата асамблея, 26 юни,  България, Сърбия и Гърция ще подпишат писмо за намерение за сътрудничество в областта на свързаното и автоматизираното шофиране. Церемонията ще се състои от 11:00 ч в зала 1 на НДК и е открита за представителите на медиите, които вече са акредитирани за събитието.