Заместник-министър Йовев: Още 290 млн. лв. ще бъдат инвестирани в модернизацията на градския транспорт в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юни 2018 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Йовев: Още 290 млн. лв. ще бъдат инвестирани в модернизацията на градския транспорт в страната

/КРОСС/ Благодарение на европейските фондове в програмния период между 2007 и 2013 г. са инвестирани близо половин милиард лева в модернизирането на градския транспорт в седемте най-големи града на България: София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен. В настоящия програмен период по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 ще бъдат вложени още 290 млн. лева за изграждането на по-ефективен и екологичен градски транспорт в 39 града в страната по приоритетната ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.

Това каза днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев, който участва в семинар на тема Разработване на транспортни услуги, адаптирани към нуждите на заинтересованите страни на съответната територия. Събитието се състоя във Френския институт в град София.

Регионалният заместник-министър посочи, че средствата са предназначени за изграждане на високоскоростен и привлекателен обществен градски транспорт, развитие на устойчиви системи за градския транспорт, увеличаване на броя пътници, използващи обществен транспорт, както и изграждане на велосипедни алеи, внедряване на автоматизирани системи за управление и контрол на трафика, подобряване на достъпността на автобусните спирки, чрез тяхното светлинно и звуково обновяване, изграждане на асансьори за достъп, осигуряване на системи за защита от шума и много други дейности.

„С мерките за устойчив градски транспорт ще решим редица проблеми, пред които са изправени днес големите градове в ЕС и света като цяло. Намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума, край на огромните задръствания и спад на пътнотранспортните произшествия са само най-видимите постижения, които можем да постигнем в краткосрочен план“, отбеляза регионалният заместник-министър. Инж. Йовев допълни, че разтоварването на градовете от трафик ще има благоприятен ефект и върху публичните инвестиции в поддръжката на публичната инфраструктура, подобряването на околната среда и повишаването на стандарта на живот на хората, които ще живеят в по-чиста и здрава среда.

Провелият се семинар в категория Устойчива мобилност е част от конкурса „Екообщина“, който цели да насърчи устойчивото развитие в българските градове.