Малина Крумова: Инвестираме над 15 млн. лв. за повишаване на ефективността и управлението на отрасъл ВиК в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юни 2018 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малина Крумова: Инвестираме над 15 млн. лв. за повишаване на ефективността и управлението на отрасъл ВиК в страната

/КРОСС/ По-добри ВиК  услуги, модерна инфраструктурата, рентабилни и самоиздържащи се оператори и информираност на обществото са целите на проекта

Над 15,3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в мерки за подпомагане на ефективността и управлението на отрасъл ВиК в страната, обхващащ отговорните институции за провеждане на политиката за водоснабдяване и канализация и операторите, предоставящи услугата по места. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, която представи проекта „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК” на информационно събитие днес. Проектът на МРРБ се финансира по Оперативна програма „Околната среда 2014-2020 г. и е с продължителност от 54 месеца – до 16.09.2020 г. Целта е да развие и надгради капацитета на отговорните институции в отрасъла за постигане на ефективност и добро управление на водната инфраструктура и предоставяне на качествени услуги.

„Реформата във ВиК отрасъла започна през 2009 г. с промени в институционалното управление и собствеността. Факт е че 9 години по-късно все още говорим за нейното провеждане, което показва, че имаме още доста работа, която трябва да свършим“, коментира зам.-министър Крумова. Според нея една от основните задачи е с проекта да се повиши информираността и нивото на чувствителност на обществото за съществените аспекти на изграждането и поддръжката на инфраструктурата и предоставянето на ВиК услуги, както и да повиши капацитета на различните професионални сектори и на работещите в системата на ВиК. „Това е чувствителен и социален сектор, защото от една страна доставката на питейната вода е основно човешко право, движеща икономиката сила, но от друга страна става дума за  ресурсоемка дейност, изискваща значителни финансови средства за развитие, поддържане и модернизиране на инфраструктурата и изграждане на капацитет сред работещите“, каза още Крумова.  Според нея реформата ще завърши тогава, когато постигнем качествени услуги по водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за всички при социално поносима цена, която обаче гарантира икономически рентабилни и самоиздържащи се оператори. За целта информираността и участието на обществото е ключово.

Иванка Виденова, директор на дирекция "Водоснабдяване и канализация" в МРРБ, коментира, че проектът цели да се създаде адекватен институционален, експертен и нормативен капацитет в институциите, които управляват отрасъл ВиК, за да се реализират ефективни инвестиции в огромната ВиК инфраструктура в страната, както и да се модернизира управлението на един от най-тежките и комплексни отрасли.

В рамките на проекта е сключено Споразумение за консултантски услуги със Световна банка, която е изготвила 10 доклада за развитие на отрасъла чрез оптимизиране на управлението и подобряване на качеството на предоставяните услуги. Сред тях са доклад за състоянието и модернизацията на ВиК отрасъла у нас, изпълнението на реформата в него, сравнителен анализ за качеството на предоставяните услуги, доклад за финансиране, експлоатация, поддръжка и мониторинг на индивидуални пречиствателни станции и изпълнение на насоките за оптимизиране на разходите за привеждане в съответствие. С помощта на Световната банка е разработена и Стратегия за финансиране на отрасъла и подходящи финансови механизми за намаляване на въздействието върху цените. Разглежда си въздействието на реформите в отрасъла върху нивото на разполагаемия доход на потребителите и др.

Ивайло Колев, старши ВиК специалист от Световната банка, който представи докладите, обясни, че България няма проблем с водоснабдяването на населените места, но имаме проблеми с изпълнението на сроковете по европейските директиви за изграждане на системи за отвеждане и пречистване на отпадъчните води. По тази причина в рамките на проекта банката разглежда варианта за насърчаване прилагането на ефективни индивидуални решения за пречистване в малки и отдалечени населени места, което би спестило средства от реализацията на големи и скъпи проекти.

По проекта ще бъде създадена и  Електронна информационна система за ВиК услугите и регистър на ВиК операторите и асоциациите по ВиК и информационната система на водностопанските системи и съоръжения. В тях ще има данни за регионалните генерални планове, инвестиционните проекти и прединвестиционни проучвания. Ще се публикуват и данни за нивото на покритие с ВиК услуги и издадените разрешителни, данни за ВиК системите, бизнес плановете, състава и организационна структура на ВиК операторите. В регистъра за пръв път ще има и публична информация за вида на съоръженията, местоположението и собствеността им, предоставени права за стопанисване, поддържане и експлоатация, технически параметри и др.

По проекта са предвидени и обучения, работни посещения за обмяна на опит и добри инженерни практики за 170 човека, семинари, пилотни проекти и демонстрации. Ще бъдат проведени инженерни практики за обезвреждане и оползотворяване на утайките, получени при пречистването на градски отпадъчни води и за намаляване на загубите на вода във водоснабдителните системи. В рамките на проекта  правно-консултантска подкрепа за предложения за промени в нормативни актове, становища, анализи и др. получават Асоциациите по ВиК във Велико Търново, Габрово, Търговище, Софийска област, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пазарджик, Ловеч, Хасково, Благоевград и Разград.

Пред журналисти зам.-министър Малина Крумова коментира, че е проведен технически-експертен съвет, на който са обсъждани вариантите за проект, по който да се възложи ремонта на яз. „Бели Искър“. Решението на съвета е да се възложи следваща  фаза на проектиране на технически проект, който предвижда ремонт на стената с масивно бетоново укрепване по цялата й височина. Предстои да се възложи обществена поръчка за избор на изпълнител, след изготвянето на техническо задание. Според зам.-министър Крумова е реалистично строително-ремонтните дейности да започнат догодина, съобразено с предвидените по закон процедури, предшестващи работата на терен.