Windows 98 навърши 20 години
Секция: Технологии
26 Юни 2018 21:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Windows 98 навърши 20 години

/КРОСС/ С излизането си Windows 98 е по-голям и по-бавен от Windows 95, а специалистите се опасяват, че ги очакват доста проблеми със стабилността. Всъщност новият Windows на практика е подобрен Windows 95, чийто графичен дизайн безспорно изглежда по-свежо.

Освен подобреният графичен интерфейс, новата ОС позволява работа с няколко монитора едновременно и има интегриран Internet Explorer 4.

Макар специалистите да се притесняват от по-тромавата система, то напредъкът в процесорите, RAM паметта и графичните карти позволява на новата ОС да се движи доста добре.

Друго притеснение на отдел продажби в Microsoft било, че по време на представянето на Windows 98, след пускане на скенер новата ОС забила, показвайки тъй наречения "син екран на смъртта" или с други думи - фаталната грешка BSOD. Бил Гейтс обаче се измъкнал от конфузната ситуация с шега.

В крайна сметка се оказва, че Windows 98 е една от най-успешните и продавани ОС в историята на Microsoft.

Излезлите малко по-късно Windows Me и Windows 2000 не постигат масовостта на Win98, като следващата свръх успешна ОС на Microsoft e пуснатия на 25 октомври 2001 г. Windows XP.

Минималните изисквания на Windows 98 са наличието на излезлия през 1989 година процесор на Intel i486 с тактова честота 66 MHz, 16MB RAM памет и 500MB свободно дисково пространство, като самата инсталация заема около 200MB.

Освен това е препоръчително наличието на видеокарта, поддържаща резолюция от 640×480 пиксела.

Интересна подробност е, че Windows 98 не може да управлява повече от 1GB RAM памет, а поддръжката на хард дискове с големина над 32GB е проблемно.

В края на миналия век обаче, съществуването на хард диск с над 10GB бе приемано за космическа технология от повечето потребители, които така и не се сблъскаха с тези ограничения на Win98.