От догодина: Електронни винетки и автоматичен контрол по пътищат
Секция: Автомобили
28 Юни 2018 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От догодина: Електронни винетки и автоматичен контрол по пътищат

/КРОСС/ От 1 януари трябва да заработи системата за т.нар електронни винетки като контролът за използването им по пътищата ще е автоматизиран. В средата на 2019 г. трябва да влезе в експлоатация и тол системата за тежкотоварния трафик. Това каза в студиото на „Тази сутрин” новият началник на пътната агенция Светослав Глосов.

По думите му изграждането на тол системата върви по график. Той обясни, че е-винетката няма да се лепи никъде, а при плащане автомобилът ще се въвежда в контролната система, която следи всички минаващи покрай пътните камери коли.

Междувременно АПИ ще предостави на изпълнителя и данните на всички коли с хартиени винетки, за да се разпознават и те по време на валидността на стикера. Глосов призна, че в този процес може да възникнат и грешки.

По думите му в рамките на 2-3 години тол системата ще се изплати.

Глосов, който идва от строителния бизнес, подчерта, че не е в конфликт на интереси, като фирмата му вече се управлява от децата му и никога не е участвала в инфраструктурни проекти. Той посочи, че големите процедури, които предстоят (милиони за пътно поддържане, магистралата от София до Калотина и пътя Ботевград – Мездра) са започнати преди Дончо Атанасов да поиска да се оттегли от ръководството на АПИ, а по търговете офертите са подадени преди месец и половина.

Началникът на агенцията посочи, че според програмата на правителството през 2024 г. АМ „Хемус” трябва да стане готова. В момента се работи по два от лотовете, като 20% от отсечката от Ябланица до Боаза е построена и до края на следващата година се очаква тази част да стане готова – 5-6 месеца по-рано от планираното.