Учени откриха оранжеви крокодили
Секция: Наука
28 Юни 2018 20:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха оранжеви крокодили

/КРОСС/ В Габон - страна, известна с геоложкото си разнообразие и фауната си, учени откриха оранжеви крокодили, които са уникални в света, предаде ТАСС. Странните влечуги живеят сред екскременти от прилепи в тъмни пещери.

„Когато с фенерче в ръка навлязох в пещерата, видях червени крокодилски очи! Това се случи през 2008 г. Две години по-късно извадихме първия подобен екземпляр от пещерата и забелязахме, че е оранжев“, заяви пред АФП експертът по геоархеология Ричард Ослайли. Навремето той се опитвал да открие човешки следи в пещерите.

„Пещерният оранжев крокодил може да достигне дължина 1,70 метра и е уникален на планетата - среща се единствено в пещери в Габон -  отбеляза експертът. - Първоначално помислихме, че цветът му може да е свързан с храненето му, тъй като тези влечуги ядат оранжеви прилепи“, казва Ослайли.

След задълбочени изследвания обаче учените предложили други хипотези, според които цветът може да е свързан с депигментация, дължаща се на липсата на светлина в пещерите, или с гуаното, съставено от изпражнения, урина и останки от прилепи.

„Урина от прилепите започнала да уврежда  кожата им и променила цвета ѝ“, поясни спелеологът и член на изследователския екип Оливие Теста.

От 2010 г. Теста, Ослайли и американският учен Матю Шърли участвали в много експедиции, за да научат повече неща за странните крокодили. Като картографирали пещерите, те открили 4 оранжеви крокодила сред около 40 екземпляра от вида пещерни крокодили.

„Десетки пещерни крокодили с „нормален“ цвят на кожата живеят в съседни пещери“, отбеляза Теста.