Превръща ли се удостояването с oрден “Стара планина”, в раздаване на индулгенции?
Секция: Интервюта
28 Юни 2018 17:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Превръща ли се удостояването с oрден “Стара планина”, в раздаване на индулгенции?

/КРОСС/ Индулгенция е опрощение на греховете, минали и бъдещи раздавани от християнските църкви срещу заплащане. Тази практика е въведена от католическата църква и е практикувана през XI – XVII век. Извращенията с индулгенциите са една от причините за възникване на „Реформацията”.

След Петър Манджуков, Симеон Пешов, Тодор Батков и Йордан Динев е предложен за орден „Стара планина”.
Решението е взето на заседание на Министерския съвет по предложение на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от правителствената пресслужба.
В мотивите Динев е представен единствено като офицер от резерва- полковник и се посочва, че предложението за награда е "за заслугите му за запазване и популяризиране на най-добрите традиции на Българската армия и Българската православна църква". Званието „Полковник” също е присъдено по заслуги от министър Николай Цонев. Той става „Полковник” в компанията на примата на българската естрада Лили Иванов.

Според Закона за ордените и медалите с най-високото държавно отличие се награждават "държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, обществени дейци, културни дейци, военни лица и представители на духовенството, които имат изключително големи заслуги към Република България". 
Какви са моралния образ и „изключителните заслуги” на Йордан Динев?

Отговаря ли на изброените по-горе критерии? Той трудно може да се впише в каквито и да е морално етични норми. Малкият Динев е от хората парадиращи със скъпи автомобили и яхти, страховити охранители и силиконови перхидролки, ценител и строител на видни образци на мутро-барока, създател на морската мутренска столица св. Влас, построена с много закононарушения. Бурната бизнес-кариера на братя Диневи започва при твърде съмнителни обстоятелства когато кметица на Св. Влас е тяхната майка.
Чудно защо възпълничкия министър, не му даде „оскар” от името на „строителни войски”? Такава награда ще му приляга по-вече. 

Най-вероятно Динев освен от „Индулгенция” има нужда и от орден за промяна на имиджа!

На ход е президента!
Указът за награждаването трябва да бъде подписан от държавния глава Румен Радев.