Орденът „Стара планина“ за полковник Йордан Динев - с мечове или с ферарита?
Секция: Коментари
29 Юни 2018 13:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Орденът „Стара планина“ за полковник Йордан Динев - с мечове или с ферарита?

/КРОСС/ Колко ли ще са вкусни свинете, ако ги храниш с рози? Този въпрос занимава главния герой на Маркес в книгата му „Няма кой да пише на полковника“. Историята е за военен с големи заслуги в Хилядодневната война, който очаква, но така и не получава обещаната му от правителството пенсия. Бедният полковник…

Така е в Колумбия. В българският случай става дума за мноооого богат полковник. Това е бизнесменът Йордан Динев, който с брат си притежава и управлява империята „Диневи“. Той не само е реализиран бизнесмен и милионер, но и почитан от властта носител на високия армейски чин. Министерски съвет го предложи за орден „Стара планина“ Първа степен.

Защо му е на Динев тази награда? Най-краткият отговор е: да си попълни колекцията от пожелани неща. Така както е пожелал някога село Свети Влас, яхтите, колите, номерата за тях – до една 3333, русите и умни жени... Но това е тема от компетенцията на Адлер и Юнг…

Слабостите и хобитата са проблем на техните притежатели. Има и първенющина, без съмнение. Братя Диневи са постигнали една от изконите български мечти – сами да са си златната рибка. Изпълняват си обаче много повече от три желания.

Една от играчките на полковник Динев...

            

Богати са, бизнесът им върви, вършат благотворителност, дават работа и хляб на хиляди служители. Мнозина се натискат да са в техния кръг, мнозина им завиждат. Диневи имат ресурс да осъдят всеки, който ги нарече олигарси или се усъмни в законосттта на бизнеса им. Политици, управленци, хора на изкуството, медии и издатели, шефове на служби – всички те лелеят да се отъркат в лукса и богатството, да изкярят някой лев и благоволение. Стига се до крайности като военни частни паради на национални празници. Висши морски и полицейски чинове им рапортуват и козируват сякаш сме Свазиленд на крал Мсуати Втори… Свазиленд на Балканите…

За Йордан Динев ордена ще е поредният трофей в колекцията му от постигнати мечти, желания, приумици, хрумвания и глезотии. Сигурно е приятно, сигурно е триумфално, благо чувство. Никой не вярва, че преяждането с почести, слава и пари често е като преяждане със стриди и препиване с водка и шампанско. Като гледам братята и аз не вярвам.

За Динев е ясно, но какви са мотивите на правителството да предлага Йордан Динев за високото отличие? Оттам вече изброиха цял поменик от заслуги и трогателни действия на бизнесмена-патриот и благодетел. Това е публичната, формалната аргументация. Между редовете обаче надничат зависимостта и задкулисните връзки. Те не се признават публично. Правил го е някога Цицерон и е загубил главата си, защото Марк Антоний не харесвал да му се казва истината.  

Още от любимките на полковника от Свети Влас...

            

В цялата ситуация изпъква и нещо перверзно, което няма как да подмина. Главният предложител брат Динев да бъде удостоен с ордена е военният министър, той и вице-премиер, лидер на ВМРО, шеф на фондация „ВМРО“ - приказно богата с имоти, той и агент Дончо, а след това агент Иван - сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност. За Красимир Каракачанов става дума. Същият, който отрича да е получил и един лев от КТБ или фирми, свързани с КТБ – вярвате му естествено. Същият, който с готовност и плам се включи в проекта на Николай Бареков, а после напусна, когато КТБ бе фалирана, което засили съмненията за браковете му по сметка.

Според МС Йордан Динев заслужава отличието заради „заслугите му за запазване и популяризиране на най-добрите традиции на Българската армия и Българската православна църква”. В прессъобщението пише още: „Офицер от резерва Йордан Динев подпомага изграждането на монументи, паметни плочи и барелефи, посветени на българската бойна слава и на воинската чест“. Опитах да науча как Йордан Динев е получил званието полковник. Никъде, ама наистина никъде в томовете екзалтирани и рекламни текстове за него няма и дума за този епизод от живота му. В интервюта самият той разказва, че е започнал бизнеса, когато е бил 20-годишен. От онази 1988 г. до ден днешен се е занимавал само с управлението на над петдесеттте фирми. Няма армейска кариера, а и тя трудно се връзва с частното предприемачество и трупането на милиони, колекционирането на скъпарски коли и яхти.

Освен да е работил тайно за разузнаването? Българският Щирлиц? Не, не става, защото при Щирлиц няма кинти и бизнес. По-скоро българският Джеймс Бонд. И защо не – яхтите, колите и жените са налични. Пищов винаги ще се намери. Другият вариант е да са му дали пагоните, както преди време на Лили Иванова - за заслуги в областта на... Ако е така - да кажат, що мълчат. Нека всички се гордеем с него. И го направете генерал, по ще му отива към масонството.

Всъщност Йордан Динев може да е с повече заслуги от някои други носители на „Стара планина“ – не е много трудно… Само не казвайте, че Динев вярва на славещите го ибрикчии. Презира ги и се забавлява с влиянието на облагите върху техните действия и кариери. Храненето на свине с рози продължава...  

Остава да узнаем само дали орденът „Стара планина“ ще е с мечове или с ферарита. Не че има някакво значение.

Източник: frognews.bg