ЕС иска независима отбрана от САЩ
Секция: СВЯТ
29 Юни 2018 17:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС иска независима отбрана от САЩ

/КРОСС/ Европейският съюз трябва да засили боеготовността си, да повиши разходите за отбрана и да бъде способен да действа независимо от САЩ, заявиха лидерите на страните членки в заключителна декларация, обещавайки да реализират нов пакт за военно сътрудничество, предаде Reuters.

Обещанието последва вчерашната им среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и включва ангажимент да харчат повече за отбрана след години на съкращаване на разходите - ключово искане на президента на САЩ Доналд Тръмп, който следващия месец ще участва в среща на върха на НАТО в Брюксел.

Декларацията потвърди също така ангажимента към подписания през декември пакт за отбрана на ЕС, който цели съвместно разработване на оръжия и разполагане на войски след години на дублиране и конкуренция между военни структури.

Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност и да утвърди ролята си на надежден и стабилен фактор и партньор в областта на сигурността и отбраната. Поради това Съюзът предприема стъпки за укрепване на европейската отбрана чрез подобряване на инвестициите, развитие на способностите и на оперативната готовност в областта на отбраната. Тези инициативи укрепват стратегическата му автономност, като същевременно допълват и засилват дейностите на НАТО, заявиха лидерите.

Дипломати, присъствали на двудневната среща на високо равнище в Брюксел, заявиха, че дебатите за сигурността и отбраната са преминали в добра обстановка въпреки напрежението заради имиграцията, забавило официалното приемане на заключителен документ.