Танцово надиграване се проведе в центъра на Разлог
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юни 2018 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Танцово надиграване се проведе в центъра на  Разлог

/КРОСС/ С много настроение и пъстрота на народни носии се проведе танцовото надиграване „На армане с тъпане" в Разлог. Над 1200 участници от 36 групи от цялата страна танцуваха на площада в Разлог. Атрактивният фестивал протече с много емоции и колорит.

Участниците завладяха публиката както със завидните си танцови умения, така и с пъстротата на народните танци, които те представят. Зрителите се насладиха на непреходността и красотата на българския народен танц и финеса и грацията на изпълнителите.

Фестивалът на традиционните хорá „На армане с тъпане"се проведе за първи път през 2012 година и за своите 7 години събитието успя да се превърне в любимо културно мероприятие за жителите и гостите на град Разлог. Целта на община Разлог е чрез това събитие да утвърди града като дестинация за фестивален туризъм. Специфично за фестивала е, че изпълненията за поредна година се съпровождат от жива музика - оркестър-„Роял бенд" от Благоевград, със солист Кинче Вълчева и ръководител Стефан Йорданов и зурнаджийски оркестър от град Разлог с ръководител Емил Зангов. Друга важна особеност е съвместното изпълнение от всички участници на предварително определени хора от различни райони на страната.

Събитието, организирано от община Разлог и НЧ „ 15 сепрември 1903 - 1909г." гр. Разлог показва красотата и разнообразието на българските народни хора. Това пъстро шествие от звуци, ритми и костюми се провежда за седми път в Разлог, благодарение на идеята, ентусиазма и упоритата работа на доцент Георги Гаров.

Кметът на община Разлог подари на доц. Гаров почетен плакет за принос към съхранението и развитието на българската фолклорна традиция. По традиция инж. Красимир Герчев връчи на ръководителите на всички състави грамоти и подаръци от името на община Разлог.