Петър Волгин: Мигрантите разцепват Евросъюза
Секция: Анализи
30 Юни 2018 19:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Волгин: Мигрантите разцепват Евросъюза

/КРОСС/ Италианският вътрешен министър Матео Салвини смята, че през следващата една година ще се реши дали е възможно съществуването на единна Европа.

Справедлива забележка, като се има предвид, че страните от Евросъюза все по-рядко стигат до съгласие по най-важните въпроси. Ако продължат дълбоките разногласия между европейските държави около кризата с мигрантите, ще стане ясно, че наистина не е възможна никаква обща политика.

Милиони хора от Африка и Близкия Изток се насочиха през последните две-три години към нашия континент. И първата изключително грешна стъпка по справяне с тази криза беше направена именно от жената, която днес призовава за общо решение. През 2015 г.

Ангела Меркел с призива си „Елате всички, ние ще се справим" на практика отвори вратите не само на Германия, но и на цяла Европа пред всички, които поради една или друга причина бяха решили да напуснат родните си места. Отдавна е ясно, че мигрантите, които напират към европейските земи, далеч не са само бежанци от войни.

Огромна част от тях напускат родните си места, движени единствено от икономически съображения. Прекрасно разбират, че колкото и зле да живеят в Европа на фона на коренните европейци, пак ще се чувстват несравнимо по-добре, отколкото ако останат в родината.

И затова не спират да идват насам. А със злощастния си призив от 2015 г. Ангела Меркел не просто прояви политическа наивност.

По-сетнешните нейни действия, както и действията на други европейски ръководители, които, уж, са много загрижени за съдбата на мигрантите, показаха дълбокото лицемерие на европейските елити.

От една страна, канят мигрантите в Европа, от друга обаче удобно се крият зад Дъблинското споразумение, според което същите тези мигранти трябва да останат на територията на първата държава, където са получили подслон.

Ето така държави като Италия и Гърция бяха оставени да се справят сами с мигрантския наплив. И когато днес френският президент Еманюел Макрон си позволява да поучава италианското правителство каква политика да води, от Рим с основание му отвръщат с открито раздразнение. Лесно е да раздаваш съвети от Елисейския дворец, а е доста по-трудно да се справиш с 650 000 мигранти, които през последните четири години наводниха Италия.

Разбира се, много е удобно както политиците, така и обикновените граждани, които искат да бъде спрян мигрантският натиск, да бъдат обявени за „безчувствени същества, лишени от всякакво състрадание", за „националисти" и „криптофашисти".

Един малко по-трезв поглед към ситуацията показва тоталната глупост на тези обвинения. Много са причините, при това изключително разумни, които карат европейските граждани да гледат с огромен скептицизъм на мигрантския наплив.

Всякакви сравнения с бежанските потоци по време на Втората световна война, например, са крайно неуместни. Тогава става дума за хора от едни европейски държави, които търсят убежище в други европейски страни.

Тогава и бежанците, и приемащите ги са изключително сходни във всяко отношение. Сега ситуацията е коренно различна. Мигрантите са хора със съвършено друга култура, религия, както и начин на възприемане на света. Има и още нещо, за което не се говори много, но е от изключителна важност.

Присъствието на толкова много мигранти в Европа на практика подкопава социалните права на европейските граждани. Ако германци, гърци или италианци започнат да настояват за по-добро заплащане или по-добри условия на труд, просто ще бъдат уволнени и на тяхно място ще бъдат назначени мигранти.

Те със сигурност няма да се бунтуват, няма да вдигат стачки, няма да имат никакви претенции и ще са готови да работят за много по-ниско заплащане.

Ето така, освен културната, националната и религиозната, се разрушава и социалната тъкан на Европа. Изчезват социални права, за които европейците са се борели в продължение на десетилетия.

Това е и една от основните причини нормалните европейски граждани да се гневят срещу политическите си елити и срещу доминацията на Брюксел. И този гняв няма скоро да отшуми.