Китайската икономика отново е във възход
Секция: ИКОНОМИКА
01 Юли 2018 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайската икономика отново е във възход

/КРОСС/ Китайската икономика се връща към стабилния си растеж, като това е особено видно от показателите на индустриалното производство и сектора на услугите.

През юни индексът на мениджърските покупки (PMI) е бил над границата, маркираща растеж - 51.5 пункта.

Макар това да е малко по-ниско от стойността за месец май (51.9), все пак остава над средното ниво от 51.3 пункта за първата половина на настоящата година.

Подиндексите за производството и новите поръчки за юни също са над средното ниво за първото полугодие.

Според експерти, възходящата тенденция се дължи на факта, че структурата на китайската индустрия продължава да се оптимизира, а новите двигатели на растежа заемат все по-голяма процент от ръста на БВП.

Друг знак за стабилен растеж е по-бързото увеличение на индекса на мениджърските покупки за непроизводствения сектор - през юни той е бил 55 пункта, в сравнение с 54.9 за месец май.

Секторът на услугите, който заема над половината от БВП на Китай, демонстрира стабилен ръст, благодарение най-вече на въздушния и железопътен транспорт, телекомуникациите и банковия сектор.

През първото тримесечие ръстът на китайската икономика е бил 6,8%, което е по-високо от заложената от правителството цел от 6,5%, сочат данни на националната статистика