Мая Манолова: Всички хора с увреждания ще имат право на лична помощ
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юли 2018 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова: Всички хора с увреждания ще имат право на лична помощ

/КРОСС/ Законопроектът, който сме подготвили, дава възможност на абсолютно всички хора с увреждания да поискат лична помощ. Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" по БНР националният омбудсман Мая Манолова.

"Всъщност получаването на лична помощ не е решаване на всички проблеми на хората с увреждания, но на практика е ключът към решаването им и към упражняване на техните права, защото това е средството, инструментът, механизмът, чрез който хората с уреждания имат достъп до дневни центрове, до образование, до трудова заетост, до рехабилитация, до живот в общността да реализират своето право на избор и да могат сами да управляват живота си, когато наистина има регламент, който да им осигури лична помощ.

Това е изключително важен проект", изтъкна националният омбудсман.

"В момента асистентските услуги се предоставят на проектен принцип, на програмен принцип и макар за тях да се предоставят 169 милиона лева годишно, реално достъп до такива услуги имат 11 158 хора с увреждания, тоест асистентската услуга, която реализира лична помощ стига само до тези хора, а останалите получават една надбавка от 90 лева за чужда помощ ежемесечно, която на практика не може да им осигури нищо.

С 90 лева какво можеш да си осигуриш като личен асистент или като подкрепа за помощ?", каза тя. И даде конкретни примери, защото според нея сега ситуацията е дискриминационна, защото дава възможност само на 11 158 човека да ползват такива услуги и то в зависимост от средствата.

"В община Бургас им се предоставят само по два часа дневно, независимо че някои от тях имат много по-големи потребности.

Всъщност проектът, който предлагаме, ще даде възможност на всички хора с увреждания да кандидатстват. Финансовите разчети са направени върху това 77 000 души да получат чужда помощ, защото такава е реалната ситуация в момента.

Толкова са хората, които освен съответния процент неработоспособност, им е дадено и право за чужда помощ", каза тя.

Манолова добави още, че предложените от ГЕРБ спешни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания връщат процеса с 20 години назад.

"В този проект се връща принципът за раздаване на средства на всички по равно, като базата върху, която ще се смята, е гарантираният минимален доход, който е в размер на 75 лева.

Изобщо много обезкуражаващи действия на фона на протеста на майките и на тяхното очакване да се започне с реална реформа в системата", посочва националният омбудсман.