Германска и индийска стоманодобивни компании сливат дейността си в Европа
Секция: ИКОНОМИКА
01 Юли 2018 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германска и индийска стоманодобивни компании сливат дейността си в Европа

/КРОСС/ Германският промишлен гигант „Тисенкруп" (Thyssenkrupp) се е споразумял да слее стоманодобивната си дейност с индийската компания „Тата" (Tata), създавайки втората по големина компания в металургичния сектор в Европа, предаде БТА.

Централата на новата компанията, която ще се казва „Тисенкруп Тата стийл" (Thyssenkrupp Tata Steel), ще бъде в Холандия. Тя ще бъде втора по-големина стоманодобивна компания в Европа след АрселорМитал (ArcelorMittal), отбелязва Франс прес.

Целта на сливането е да се окаже отпор на пороя от евтина китайска стомана, която нарушава баланса на световния пазар.

Изпълнителният и надзорният съвет на „Тисенкруп" се съгласи да бъде създадена съвместна компания с участие 50 на 50 процента, която ще обедини европейския стоманодобивен бизнес на „Тисенкруп" и „Тата стийл", посочи снощи в съобщение германската компания.

Окончателното споразумение трябва да бъде подписано скоро, като органите, отговарящи за конкуренцията в ЕС и други страни трябва да дадат одобрението си.

Компаниите се надяват обединението, постигането на което отне над 2 години преговори, да спести годишно между 400 и 500 милиона евро. Новата компания ще има 48 000 служители в около 34 завода, като ще произвежда 21 милиона тона стомана годишно, очакваните приходи са около 15 милиарда долара.

„Тисенкруп" и Тата предупредиха по-рано, че сливането ще означава и съкращения на 4000 работни места в производството и администрацията, разпределени поравно между двете фирми.

През декември „Тисенкруп" предложи гаранции срещу уволнения и закривания на заводи на влиятелния германски синдикат „И Ге Метал" (IG Metal). Работниците неколкократно протестираха срещу плановете на групата, чиято продукция обхваща от асансьори до подводници и стомана.