„За” и „против” задължителните ваксини
Секция: Здраве
02 Юли 2018 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„За” и „против” задължителните ваксини

/КРОСС/ Темата за ваксините неведнъж е предизвиквала протести, спорове, скандали и полярни мнения. Дискусията за задължителния характер на имунизациите се разпали още повече през последните няколко месеца заради възможното включване в календара на ваксината за варицела.

Към момента най-много имунизации се правят в първите 12-14 месеца от раждането на детето.

Освен ваксината за варицела (за която не е решено дали ще е задължителна, или ще е препоръчителна), здравните власти искат и да разширят обхвата и на имунизациите срещу сезонен грип при възрастните.

Нямаш ваксини – няма градина

Отец Евгени от Сливен е баща на 9 деца. 4-годишният му син Николай посещава детска градина само един ден: „По сигнал от някого РЗИ идват на проверка конкретно да търсят Николай и го спряха от детска градина. Той е записан, но е спрян от РЗИ да не посещава, защото няма имунизации”.

Директорът, приел детето, е глобен от РЗИ със 100 лева, а отец Евгени да започва кампания срещу задължителните ваксини. Според него в повечето държави имунизациите са препоръчителни, а законите, Конституцията и Хартата за правата на човека дават право за „информиран избор, съответно – отказ”.

РЗИ-Сливен обаче се аргументира с Наредбата за задължителните ваксини, които защитават здравето и живота на децата.

Ако отец Евгени заведе дело за дискриминация срещу здравните власти, то ще бъде първото по рода си.

Челен сблъсък

„Преди 200 г. е първата ваксинация в света, която спасява човечеството от едрата шарка. Още тогава е имало антиваксинални настроения и се говорело, че, понеже се поставя ваксина, получена от кравешка шарка, децата ще имат рога и копита”, припомни в студиото на „Тази сутрин” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя посочи, че именно в резултат на намаляване на ваксинираните миналата година в Сърбия е имало 5600 случая на морбили с 15 починали деца. „Това, че в България няма детски паралич, дифтерит, коклюш, това, че в България не умират деца от морбили е заради това, че има висока ваксинална активност”, категорична беше д-р Николова.

Д-р Атанас Мангъров от детската клиника към Инфекциозна болница посочи, че лекува предимно поразени от заболявания, за които има ваксини. Според него ваксината за варицела у нас не е регистрирана единствено по бюрократични причини, а би трябвало човек да може да я закупи.

Андрей Едрев, който не е имунизирал двете си деца, обаче смята, че всички ваксини трябва да са по желание. Според него те не са гаранция за предпазване от тежко заболяване, а понякога даже вредят повече от самата зараза. Той даже предложи да сложи на двамата медици ваксина за тетанус – щом твърдят, че е безвредна.

„Трябва да има една задължителна ваксина – срещу човешката глупост”, обобщи д-р Мангъров, като допълни, че след слагането й всички останали могат да са по избор.