Без опашки в КАТ! Регистрацията – в ръцете на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".
Секция: Автомобили
02 Юли 2018 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без опашки в КАТ! Регистрацията – в ръцете на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

/КРОСС/Регистрацията на превозните средства да излезе от КАТ и да отиде в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Това са част от текстовете, които подготвя министерството на транспорта в новия Закон за пътните превозни средства, съобщи за в. "24 часа" зам.-министър Ангел Попов.

"Автомобилна администрация" ще прехвърли тази услуга на частни пунктове. Няма да се прави конкурс, а ще се пише методика и тежки изисквания, на които да отговарят те. Целта на цялата тази сериозна промяна е да се приключи с опашките в КАТ.

На ден в София минавали за регистрация и пререгистрация близо 900 автомобила.
"Ако се разпределят в например 10 пункта, това ще премахне опашките", казва Попов.
Твърде възможно е регистрацията на колите и последващата пререгистрация при продажба да се поемат от пунктовете за технически преглед, ако се дооборудват, допълва той.

Още един проблем е причина да се отиде към това решение. Има нова евродиректива, която казва как да минава на преглед превозното средство при първоначална регистрация, след което се издава един стикер и едно удостоверение за техническа годност.
В момента в България се издават два знака - единият от МВР, другият от Министерството на транспорта, казва Дамян Войновски от "Автомобилна администрация".