Подобри ли се животът на българите в Западните покрайнини
Секция: Интервюта
03 Юли 2018 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подобри ли се животът на българите в Западните покрайнини

/КРОСС/ На фона на куп изказвания за ролята на България като водач на Западните Балкани към Европа, а и след различните политически жестове между управляващите у нас и в Сърбия през последните месеци, в Западните покрайнини днес не цари страх, но и не може да се каже, че българските им жители се чувстват равноправни граждани на западната ни съседка. Това стана ясно от думите на председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов и на д-р Валентин Янев в студиото на „Тази сутрин”.

„Удовлетворен съм от това, че след 3 десетилетия писане и говорене по темата, българският и сръбският президен говореха с езика, на който сме говорили толкова години (…) Българското малцинство трябва да бъде факторът, от който зависят добросъседските отношения между двете държави, от който зависи членството на Сърбия в ЕС. От едно говорене до минаване към действия очакваме да мине немалко време”, коментира Николов.

Според него не може да се каже, че българите в Западните покрайнини са „изоставени”, но не е бил намерен най-добрият начин да се защитят правата им.

„Трябва да сме наясно – всеки обича историята си, но с езика на миналото не можем да решим днешните проблеми”, категоричен беше Иван Николов, който разказа, че през годините е бил наричан от властите „екстремист” и „сепаратист”.

Преди 20 г. ситуацията в региона е била съвсем различна, спомня си и д-р Янев, който беше задържан заедно с колегите си при опит да организира прегледи за българите в Босилеград. „Владееше абсолютен страх, трудно можеха да преминават хора, материали, идеи, контролът в града беше много голям”, посочи медикът.

Освен това етническото заиграване продължава: „Това население от двете страни на границата, което в своя масив е шопско население, последователно се „шопизира” – внушава им се, че са пошопени сърби, че етнически стоят по-близо до Сърбия и по-малко до България. Нищо старо не е забравено и нищо ново не е  научено”.

Той допълни, че все още няма решение за медицинското обслужване на хората от Западните покрайнини и особено от района на Босилеград. Наши медици не могат да организират акции там, Белград изпраща военни лекари за по ден-два, а пътят както до по-големите сръбски градове и болници, така и до Кюстендил е труден през зимата. Има и спешни пациенти, които умират по пътя.