Американският посланик в Атина приветства споразумението за газовата връзка между България и Гърция
Секция: ИКОНОМИКА
03 Юли 2018 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американският посланик в Атина приветства споразумението за газовата връзка между България и Гърция

/КРОСС/ Американският посланик в Атина Джефри Паят приветства споразумението за газовата връзка между България и Гърция.

В страницата си в Туитър дипломатът посочва и възможността за снабдяване на българския пазар с втечнен газ от Александруполис.

Централните гръцки издания днес поставят акцент на позицията на Вашингтон, че връзката Комотини – Стара Загора е в принос към политиката по либерализиране на пазара за доставки на газ.

В личната си страница в социалните мрежи посланик Джефри Паят допълва и информацията, че по интерконектора между двете страни има възможност за снабдяване на българския пазар и с газ от плаващата платформа, която се строи в морето до Александруполис. Двата проекта не са конкурентни, а свързани, допълват в коментари енергийни експерти. 

България подкрепи проекта за плаващата платформа за втечнен газ и пред Европейския съюз, като приоритетен проект за сигурност на енергийните доставки.

Реакцията на посланик Паят е след подписания преди дни договор между премиерите Борисов и Ципрас за започване на строителството на газовата връзка.