ТУЕС има проблем в системата на Министерство на образованието и науката при изчисляване на балът за прием след 7-ми клас
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юли 2018 16:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ТУЕС има проблем в системата на Министерство на образованието и науката при изчисляване на балът за прием след 7-ми клас

/КРОСС/ Във връзка с класирането на учениците за прием след 7-ми клас, от Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София, нформират родителите и учениците, че има проблем в системата на Министерство на образованието и науката, с която се изчислява балът за прием след 7-ми клас. В резултат на това, балът за прием в ТУЕС е изчислен некоректно.

Балът за прием в ТУЕС се образува от оценката по Български език и литература от Национално външно оценяване (НВО), три пъти оценката по Математика от НВО, оценката по Математика от Удостоверението за завършен седми клас и оценката по Физика от Удостоверението за завършен 7-ми клас.

Получихме сигнали от родители, чиито деца кандидатстват в ТУЕС, че оценката от НВО по математика не е умножена по три в системата, в резултат на което се получава изключително нисък бал за прием в ТУЕС, който не отговаря на реалността. Информирали сме Регионалното управление по образованието – София град и МОН за случая и настояваме за бързото коригиране на този пропуск, за да може записването на учениците да започне с реални резултати.

Самото училище няма достъп до системата и не можем да знаем защо и по какъв начин се е получил този проблем и на какво се дължи. Искрено се надяваме, че това не е целенасочено действие срещу най-елитното технологично училище в България – ТУЕС към ТУ-София. Не желаем да бъде накърнявана репутацията на училището, което вече тридесет години изгражда гръбнака на ИТ индустрията в страната ни.