Затяга се контролът при производството на био храни
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юли 2018 19:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затяга се контролът при производството на био храни

/КРОСС/ Нова наредба затяга контрола  при производството на био храни. Преди да стигне до пазара всеки продукт ще преминава през лабораторен анализ за качество.

Веселина е един от регистрираните 6471 производители на био продукти у нас.
Тя отглежда био лавандула и произвежда етерични масла. Невъзможността да се ползват хербициди за плевелите е причина работната ръка да става все по – малко и все по – скъпа.

„Тази кoнтролираща фирма има задължението да проверява продуктите, които са в националното и европейското законодателство за отглеждане. Новото е преди издаването на сертификата за биологично производство да се вземат проби за анализ, за да се гарантира, че продуктът наистина има биологичен статус”, заяви Нина Рашева, началник отдел “Биологично производство”.

Такива договори между производителите и сертифицираните фирми за контрол е имало и досега.
„Ако някой се съмнява, вече има регистър на био производителите, където името на фирмата, може веднага да се провери дали е био контролирана. В този регистър се качват и сертификатите” , заяви Веселина Ралчева.