Заснеха раждането на планета (видео)
Секция: Наука
03 Юли 2018 21:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заснеха раждането на планета (видео)

Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от Земята, край звездата PDS 70 в съзвездието Кентавър, съобщава ТАСС като цитира британски медии.

Небесното тяло се намира във вътрешността на т.нар. протопланетарен диск - кръжащ около младата звезда плътен облак газ, от който впоследствие се формират нови планети, предава Дарик.

"Подобни дискове около млади звезди са мястото, където се формират планети, но едва в няколко случая досега ни се удаваше да регистрираме нещо, напомнящо раждаща се планета", заяви Мириам Кеплер от института "Макс Планк" за астрономия в Германия.

"Проблемът бе в това, че кандидатите можеше да се окажат особености на диска. Сега обаче бе потвърдено, че наблюдаваният от астрономите обект е планета", допълни Кеплер.

Учените дори успели да определят характеристиките на небесното тяло - става въпрос за газов гигант, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер. При това планетата се намира на приблизително същото разстояние от звездата си, като това между Уран и Слънцето. Температурата на повърхността на формиращата се планета е 1000 градуса Целзий.

Резултатите от изследването са публикувани в Astronomy and Astrophysics.

video: https://www.youtube.com/watch?v=JYCKQWEOywY