ЧЕЗ Разпределение подобрява сигурността на електрозахранването във Врачеш
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юли 2018 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ Разпределение подобрява сигурността на електрозахранването във Врачеш

/КРОСС/ Компанията се бори и с кражбите на ток, които влошават качеството на доставяната електроенергия.

ЧЕЗ Разпределение България извърши проверки и анализ на състоянието на мрежата, която захранва с. Врачеш, община Ботевград и стартира необходимите ремонти и подобрения.

На 15.06.2018 г. бе проведена среща с кмета и жители на селото и договорен план и график за изпълнение на дейностите. За периода от тази среща до днес са регистрирани няколко изключвания. Две от тях са обективно предизвикани от проливните дъждове (съответно за 40 и 20 минути). На 30 юни, след няколко едноминутни прекъсвания на електрозахранването, се установява, че трафопост чужда собственост е в лошо техническо състояние. Това налага изключване на електрозахранването в селото, за да се откачи опасният трафопост от мрежата. Няколко дни по-късно, на 3 юли, след комуникация с кмета на селото, дружеството се съгласява да съдейства и да ремонтира чуждия трафопост, като за целта избира период, в който ще бъдат засегнати най-малък брой клиенти – 4 ч. сутринта. Електрозахранването е възстановено след 40 минути.

Към момента по съгласувания с общината на с. Врачеш и жителите график компанията изпълни: пълна проверка на изправността и функционирането на съоръженията и защитите на МВЕЦ Бебреш“; подмяна на кабелна линия средно напрежение с нова и пълно обследване на електропровода, захранващ всички трафопостове в село Врачеш, чрез термовизионна камера и ултразвуков апарат.  Това е превантивна дейност, която позволява да се откриват нередности по съоръженията в най-ранен стадий, като по този начин се намалява рискът от възникване на аварии. До края на м. август, съгласно утвърдения график,  ще се извърши и обход, оглед и профилактика на всички трафопостове. Предвижда се изпълнението на цялостна просека по трасето на електропровод средно напрежение  „Витиня“, както и кастрене на дървета и просека по мрежа ниско напрежение в района на с. Врачеш. Компанията ще монтира на всички трафопостове в селото сигнализатори за по-бързото локализиране на повреди, както и 2 автоматизирани дистанционно управляеми апарата, които дават възможност за своевременно им откриване и управление на мрежата от разстояние и съответно по-бързото възстановяване на електрозахранването при прекъсвания.

ЧЕЗ Разпределение България предвижда обходи и огледи и на всички съоръжения чужда собственост, като ще бъдат връчени предписания за отстраняване на констатираните нередности на съответните собственици.

Проблем за качеството на доставяната електроенергия са незаконните присъединявания и манипулациите на електромери, които често водят и до  прекъсване на електрозахранването. От началото на годината дружеството е регистрирало 30 кражби на ток, като само във вчерашния ден са установени два случая на незаконни присъединявания. Компанията ще продължи с регулярните проверки за кражби на електроенергия в селото.

По време на изпълнение на одобрения график на дейности по подобряване на електрозахранването във Врачеш ще се налагат временни планирани прекъсвания, за което се извиняваме и очакваме разбиране от жителите на селото и общината.