За горивата и техния парламентарен консенсус
Секция: Интервюта
05 Юли 2018 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За горивата и техния парламентарен консенсус

/КРОСС/ Най-голямата компания у нас, „Лукойл” от години се опитва да си направи личен закон. Накрая успя. Двайсетина представители от цялата политическа парламентарна каста внесе проекта за обсъждане в Парламента, съобщава БНР.

Кой казва, че у нас няма политически консенсус. Зад документа стои и Българската газова и петролна асоциация. Неин шеф е шефът на тукашния „Лукойл”. 

В България има над 400 фирми, които внасят, продават или превозват петролни продукти. Три от тях са в първата десятка на икономическата ни статистика. Малко по-нататък ги следват още три. Другите, дребните, според тях им пречат. Мотивите на вносителите, щедро поддържани от едрите, са че така ще се изсветли сектора и предлагат непосилни за малките на пазара финансови изисквания. Позовават се на данни от 2015 година, когато според тях контрабандата с горива била близо 30%. Наскоро от много, много високо министерско място се рече, че контрабандата у нас, най-общо казано е овладяна.

Но да се върнем към сектора. Комисията за защита на конкуренцията почти всяка година вижда картел при ценообразуването на големите петролни компании у нас. Но те затова са големи, за да са недосегаеми и от законодатели и от законоприложители. Този картел държи близо 80% от пазара. Вероятно не стига. Защото от къде накъде малки фирмички ще продават другите 20%.