Шеф на хазарта търгува с мъртъвци
Секция: Коментари
06 Юли 2018 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шеф на хазарта търгува с мъртъвци

/КРОСС/ Прокуратурата проверява! Григор Господинов потъпква закона, урежда с лиценз наследниците на убития Коста Николов-Миджурина.

Хазартният бизнес на разстреляния в началото на юни в Слънчев бряг Коста Николов-Миджурина изненадващо процъфтява. Между траура и шока от показното убийство дъщерята на жертвата Свилена Николова скоростно е успяла скандално да придобие лиценза на фирмата на баща си, без да има право на това. Потъпкването на два закона е извършено с прякото участие на чиновника Григор Господинов. Той е директор на дирекцията към Държавната комисия по хазарта (ДКХ), която раздава лицензи.

Прокуратурата е сезирана по случая и се е заела с разследване, което може да вземе главата и на новоизбраната шефка на ДКХ Мария Филипова. Нейният подпис също стои под разрешението за прехвърляне на лиценз, което е в разрез с член 35, ал. 1, т. 3 от Закона за хазарта и е направено въпреки отказа на Агенцията по вписванията да впише в Търговския регистър промените в партидата на ЕТ „Коста Алексиев Николов - КАН“. Любопитното е, че заявлението до Агенцията е подадено 5 дена след разстрела на Миджурина от адвокатка, която представлява опечалената дъщеря на жертвата.

Според закона за хазарта при смърт на физическо лице наследниците не могат да черпят права от лиценза и той се прекратява. Това обаче е подминато от Григор Господинов и в друг случай, което вече показва, че едва ли става дума за непознаване на материята, а за лобистки интереси, свързани най-вероятно с лично облагодетелстване, коментират юристи. Абсолютно идентична е ситуацията въпреки забраните в закона в случая с ЕТ „Старт–н- Александър Атанасов“ от Монтана.

Вместо да бъде прекратен със смъртта на физическото лице, лицензът е прехвърлен на Даниела Атанасова. И в двата случая държавата е ощетена с около общо 10 000 лева, защото приблизително толкова е разликата в таксите за различните промени.

Директорът на дирекция „Лицензи, игрално и комуникативно оборудване, информационни системи и анализи“ към ДКХ Григор Господинов би трябвало да познава отлично Закона за хазарта, както и в какви случаи се дават и прекратяват лицензи. Въпросът е каква е причината да подведе цялата комисия и съучастничка ли му е неговата новоназначена шефка. Основателните съмнения за търговия с лицензите на мъртъвци и корупционни практики може да доведат до сериозни катаклизми в Комисията, смятат наблюдатели на процесите.

Коментар на адв. Йордан Димитров

Явно има нещо гнило в хазарта! Направихме справка по изнесената от колегите информация. Действително на 12.06.2018г. е депозирано искане от ЕТ „Коста Алексиев Николов – КАН“/фирма на убития в Слънчев бряг хазартен бос/. На 14.06.2018г. председателката е подписала предложение за промени в лиценза. Обаче Търговския регистър още към тази дата не е вписал промените. Става още по интересно, тъй като на датата на която ДКХ взима решение – 15.06.2018г. и вписва ЕТ „Коста Алексиев Николов – КАН – Свилена Костова Николова“  в лиценза е издаден ОТКАЗ от Агенция по вписванията и така описан едноличен търговец няма. Според  Закона за хазарта  при смърт на едноличния търговец лицензът се прекратява и не може да се прехвърля.

Фактите говорят сами за себе си. Очевадно е или неразбиране на закона от страна на новата шефка на ДКХ и приближеният й директор – Григор Господинов или закононарушенията са водени  от други  „стимули“. Открити въпроси за ръководството на МФ и право-охранителните органи…

                     

Автор: Иво ДИМИТРОВ

Източник: Вестник Галерия