Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в Пхенян
Секция: СВЯТ
06 Юли 2018 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в Пхенян

/КРОСС/ Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в Северна Корея, предадоха световните агенции.

Това е негова трета визита там и първата след историческата среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур. В Пхенян Помпео се надява да получи точни разяснения от Северна Корея относно денуклеаризацията.

При пристигането си той бе посрещнат от севернокорейския си колега И Йон-хо и от дясната ръка на Ким Чен-ун – Ким Йон-чхол, предаде Франс прес. Последният изигра ключова роля заедно с Помпео в уреждането на съмита в Сингапур, допълва Ройтерс.

Целта на визитата на Помпео в Северна Корея е въпросът с тленните останки на 200 американски военни, водещи са изчезнали през Корейската война, и първоначално споразумение за севернокорейските ядрени обекти, които да бъдат декларирани, каза американски представител пред Ройтерс.

Агенцията припомня, че Помпео ще прекара ден и половина в Северна Корея, като за първи път ще нощува там.

Китайският вестник "Саут Чайна морнинг пост" пък съобщава, че държавният секретар планира да подари на Ким Чен-ун диск с песента на Елтън Джон "Роcket man", предаде ТАСС. Дискът ще бъде предаден заедно с послание от американския президент Доналд Тръмп. В миналото Тръмп бе нарекъл Ким "Малкият човек-ракета" заради ракетните изпитания на Северна Корея.

На 8 и 9 юли Помпео ще посети Ханой, допълва ТАСС. Там той ще разговаря с висши виетнамски представители.

Същевременно агенция Киодо съобщава, че Северна Корея разглежда възможност за среща на Ким Чен-ун и Тръмп в Швейцария, предаде ТАСС. Пхенян пратил дипломати в Берн, Давос и Женева за получаване на информация от първа ръка за подходящи конферентни зали и хотели за двустранните преговори и за среща с участието и на Китай и Южна Корея, са разказали дипломатически източници.

Междувременно севернокорейският лидер изпрати послание на бившия кубински президент Раул Кастро, предаде Франс прес.

Съдържанието на писмото, донесено в Хавана вчера от висш представител, засега не се разпространява. Висшият представител е заместник-председателят на Корейската трудова партия – И Су-йон, който е имал среща с Кастро.