Турското президентство: Румен Радев отива на встъпването в длъжност на Ердоган
Секция: ПОЛИТИКА
06 Юли 2018 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турското президентство: Румен Радев отива на встъпването в длъжност на Ердоган

/КРОСС/ Държавни глави на 17 държави са поканени да присъстват на церемонията по встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава bTV, цитирайки пресс служабата на Ердоган.

Церемонията ще се състои в понеделник в президентския дворец „Бештепе” в Анкара.

С церемонията ще се отбележи и началото на новата форма на управление на Турция – президентска система, за пръв път след 1923 г.

Според съобщението на президентската пресслужба 17 държавни глави са отговорили положително и ще пристигнат в Анкара. Заявили са присъствие и 8 премиери и председатели на парламенти.

От държавните глави, които са потвърдили, че ще присъстват, се посочва президентът на България Румен Радев, президентите на Македония, Босна и Херцеговина, Грузия, Украйна, Венецуела, Пакистан, Казахстан, Киргизистан и др. От президентството на Република България потвърдиха информацията. 

След церемонията по полагането на клетва Ердоган ще даде официална вечеря за високите гости. 

В „Държавен вестник” беше публикувано имущественото състояние на стария-нов президент на Турция - 6 347 000 турски лири са авоарите на турския държавен глава. Освен това той притежава парцел земя от 2000 кв.м. на стойност 10 000 турски лири в село Думанлъ, окръг Ризе. Ердоган е собственик на жилище в района Юскюдар в Истанбул на стойност 4 млн. турски лири. Има само един автомобил - марка „Ауди А8” за 234 000 турски лири.

Ердоган бил длъжник – дължал 2 млн. турски лири на бизнесмена Мехмет Гюр за вилата си в Късъклъ, става ясно от информацията.