Българският модел за детско участие впечатли Съвета на Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Юли 2018 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският модел за детско участие впечатли Съвета на Европа

/КРОСС/ В България има добра основа и активно се реализира правото на децата на участие. Гарантирането му е закрепено законодателно, разработени са механизми за свободно изразяване на мнение, участие в обсъждането и решаването на въпроси, засягащи училищния живот, изслушване при съдебни и административни производства и включване в живота на общността. Това показват резултатите от прилагането на Инструмента за оценка на детското участие на Съвета на Европа в страната ни. Те бяха обсъдени от представители на десет държави и експерти от Съвета на Европа по време на специален семинар.

„Участието на децата не е само един от основните принципи, заложени в Конвенцията на ООН за правата на детето, а е предпоставка за активното упражняване на всички други права. Предоставянето на информация на младите хора, насърчаването им да изразяват мненията си, въвеждането на достъпни механизми за докладване и оказването на помощ в случаи на насилие или злоупотреба са от ключово значение за гарантиране на ефективна защита“, заяви в приветствието си председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова. Тя допълни, че осезаем напредък може да се постигне единствено чрез обединяване на усилията на регионално и национално равнище и чрез активно слушане на гласа на бъдещите поколения. По този начин може да се направи промяна в по-доброто опазване на правата на децата не само в индивидуален план на всяко дете, но и на глобално равнище.

Като добра практика в гарантирането на правото на участие бе изтъкната работата на Съвета на децата към председателя на ДАЗД. Трима от неговите членове, които взеха участие в семинара, представиха дейността му на национално и местно ниво. С помощта на детския консултативен орган мнението на младите хора се взема предвид при създаването и прилагането на политиките от всички органи по закрила в България. Това взаимодействие впечатли чуждестранните гости, които заявиха желание за презентиране на българския опит на европейско равнище.

Направена бе препоръка добрите практики на национално ниво да бъдат прилагани и на регионално, тъй като в част от областите и общините все още липсват устойчиви механизми за подкрепа при осъществяване на правото на участие, както и да се проведат обучения на институциите за изграждане на партньорства и предоставяне на пространство и ефективни възможности за изказване на мнение от всички деца.

Инструментът за оценка на детското участие на Съвета на Европа до сега е прилаган и в Италия, Латвия, Естония, Ирландия, Румъния. Предстои да бъде направено изследване по темата във Финландия, Словения и Малта. Представителите на страните споделиха предизвикателствата и трудностите, които са идентифицирали в процеса на оценка и предприетите действия за утвърждаване на детското участие.