Ваня Добрева: Образованието е сфера, в която не може да има партийни различия
Секция: ПОЛИТИКА
07 Юли 2018 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваня Добрева: Образованието е сфера, в която не може да има партийни различия

/КРОСС/ Образованието е сфера, в която не може да има партийни различия.

Това каза заместник-председателят на БСП - София проф. Ваня Добрева пред журналисти по време на кръгла маса на тема „Проблеми в системата на средното образование".

„Днес предстои много сериозен анализ за дуалното обучение. Когато започваме да го обсъждаме трябва да проследим, че вече минаха 3 години от Закона за средно образование. Заедно с това вече 4 години има практика на дуалното обучение.

Трябва да видим резултатите. Надявам се да се откроят въпроси, по които да се търси национален консенсус. Има сфери в нашия национален живот, в които не може да има партийни различия", допълни тя. „Трябва да има консенсус, а той не се търси чрез налагане на гледна точка, която разрушава общността. В момента за съжаление по ВУЗ-овете виждаме колеги, които въобще не са подготвени.

Това не ги прави по-глупави от техните връстници, просто се оказва, че от гледна точна на учебното съдържание има голям проблем", каза още Добрева.

„Ние в бъдеще чрез образователната система ще формираме в бъдеще два модела граждани - хора, които принадлежат на света, без национално самосъзнание.

Може би те ще напуснат България. Формирането на такъв тип ценности при тази демографска криза е голям проблем.

Второто нещо, което можем да очакваме, е да се роди едно ново поколение, което ще компенсира тази липса на национално усещане. Това ще бъдат резултатите на настоящата програма", допълни още тя.