Четири са претендентите за купата на световното по футбол в Русия
Секция: СПОРТ
08 Юли 2018 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четири са претендентите за  купата на световното  по футбол в Русия

/КРОСС/ Отборите на Франция, Белгия, Англия и Хърватия са четирите тима, които се класираха за полуфиналната фаза на Световното първенство по футбол в Русия.

Първият финалист стана Франция след като надви Уругвай с 2:0. След късния мач в петък стана ясен и вторият полуфиналист - Белгия, които победиха с 2:1 отбора на Бразилия в абсолютна футболна класика на мачове от Световните първенства.

Бразилия се проваля на Мондиал за четвърти пореден път, като отпада от европейски отбори. В ранния мач снощи пък националният отбор на Англия победи Швеция с 2:0 и зае мястото на третия полуфиналист. Англичаните са в Топ 4 на Мондиал за трети път в историята си и за първи път от 28 години насам.

В последната среща от четвъртфиналите след изключително атрактивен и равностоен двубой път напред си постла отборът на Хърватия, след като елиминира домакините от Русия.

Редовното време завърши 1:1, а в продълженията и двата отбора успяха да се разпишат с още по един гол, което направи резултата 2:2. Победата - с краен резултат 6:5, хърватите измъкнаха след изпълнението на дузпи. Хърватите са на полуфинал за втори път в историята си. През 1998 г. в тази фаза бяха отстранени от Франция, а впоследствие завършиха трети.

Руснаците пък не са играли полуфинал от времето, в което бяха все още СССР - през 1966 г. Въпреки това те си тръгват с аплодисменти, защото никой не е очаквал от тях да стигнат дори 1/4-финал.

Така след четвъртфиналите на практика Световното първенство се превърна в Европейско.

С отпадането на последните два южноамерикански тима - Уругвай и Бразилия, в Русия не останаха отбори извън Стария континент, които да спорят за световната титла.

Още в групите бяха елиминирани всички африкански отбори. Последният азиатски представител Япония напусна надпреварата на осминафиналите.

Там отпадна и Мексико, последният тим от зона КОНКАКАФ. Първият полуфинален мач на Мондиал 2018 между Франция и Белгия ще се играе на 10 юли (вторник). На следващия ден - 11 юли (сряда) място на финала ще търсят и отборите на Англия и Хърватия.