Пациентите с блокирани лекарства за кръвно трябва да посетят лекар, за да ги сменят
Секция: Здраве
09 Юли 2018 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пациентите с блокирани лекарства за кръвно трябва да посетят лекар, за да ги сменят

/КРОСС/ Пациентите, чиито лекарства за кръвно попадат в блокирания за продажби списък, трябва да отидат при личния си лекар, за да ги смени с аналог.

Аптекарите у нас нямат право да правят такава замяна.

На институциите у нас най-вероятно ще се наложи да направят нова оценка на цените на лекарствата за хипертония, които Здравната каса плаща. Причината – цената им се определя спрямо най-ниската в групата.

Засегнатите лекарства съдържат активното вещество валсартан. Китайски производител на това вещество е докладвал, че е открит примес в него.

Именно този примес е класифициран като вероятен канцероген. Затова са блокирани  само лекарствата на фирмите, които се снабдяват с активното вещество от китайския завод.

Списъкът им е публикуван на сайта на Агенцията по лекарствата.

Китайската фирма твърди, че отритият примес е свързан с промени в производствения процес от 2012 г. Уточнява, че няма нарушения на правилата за добра производствена практика и няма данни други активни вещества, произведени от компанията,  да са засегнати.

Заместители на блокираните лекарства има, списъкът също е на сайта на Агенцията по лекарствата.
Малко над 160 хиляди пациенти у нас пият блокираните лекарства. Освен при хипертония те се предписват при скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Акцията по спиране на продажбите е превантивна. Лекарите и аптеките са уведомени.

Той обаче се използва и в хранителната промишленост.
Според Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт и член на Българския фармацевтичен съюз (БФС) няма място за паника. Примесът, заради който са блокирани лекарствата, е вторичен амин и се използва и в хранителната промишленост – забавя развитието на бактериите, обясни Грозданова. Според нея хората, които имат лечение с тези продукти, могат да продължат да използват лекарството, докато отидат при своя личен лекар.

Фармацевтът уточни още, че лекарствата са блокирани, за да се уточни колко е този примес и какво е въздействието върху хора, защото засега е доказано канцерогенно въздействие само върху животни.

Европейската агенция по лекарствата и националните органи проучват степента на замърсяване с примеса и възможните въздействия върху пациентите. Данните от проучването ще бъдат публично оповестени.